четвер, 16 вересня 2010 17:19

Гавріков обіцяє розповісти правду про всіх кандидатів

Із початком виборчих перегонів у Полтаві та області заговорили про численні провокації щодо кандидатів на посади мерів. У обласному центрі популярним є поширення фальшивих листівок. У районах вдаються до більш радикальних методів.

Перші компрометуючі листівки про 46-річного Андрія Матковського, діючого мера Полтави, з"явилися навесні. Це були кольорові буклети "Каталог нерухомості мера Полтави" з переліком квартир, магазинів, заправок, які буцімто належать міському голові та його родині.

У вересні друк провокаційних листівок активізувався. Спочатку з"явилися фальшиві запрошення для пенсіонерів завітати до офісу Олександра Мамая, керівника громадського об"єднання "Наш дім — Полтава", тепер лідера обласної організації партії "Совість України", й отримати продуктовий набір.

Після того почали роздавати фальшиві запрошення на свято для дітей війни, що організовує мерія. В них також ішлося про розповсюдження продуктових наборів. Мер відразу зібрав комісію для розслідування провокації та винних не оголосили й досі. Свята для дітей війни мерія дійсно проводить. Там видають продуктові пайки.

Роздавали фальшиві листівки, в яких одному із кандидатів у мери — Олександрові Мамаю — приписали гасло "Роботу — здоровим, ліки — хворим, пошану — мертвим". Там було про те, що працювати повинні лише фізично здорові люди.

Також у скриньки полтавців почали вкидати іншу листівку — із закликом не брати продуктові набори від жодного із кандидатів. Бо вони наколоті психотропними речовинами і впливають на волю людини. Кандидати один перед одним погрожували звернутися до суду.

— До міліції не звернувся жоден, — коментує Юрій Сулаєв з обласної міліції. — Приниження честі та гідності людини, поширення фактів, що її компрометують, є приводом для звернення до міліції. Аби така справа потрапила до суду, слід спочатку написати заяву нам.

Продуктові набори наколоті і впливають на волю людини

Сулаєв каже, у більшості розмови про виборчі провокації "притягнуті за вуха":

— Говорили про те, що в Гадячі райдержадміністрацію обстріляли з будівельного пістолета. Це неправда. Біля дошки Пошани дійсно знайшли кілька будівельних цвяхів і сторож адміністрації чула цокання. Стріляли підлітки з рогатки. Місцеві ж газети зробили з цього сенсацію.

У Кобеляках загорівся будинок у мера Олександра Ісипа. Товариш міського голови, який перший прибув на гасіння пожежі, розповів про підозри на підпал. Будинок загасили, а гараж згорів.

— Я не буду нічого коментувати. Це моє особисте, — каже Олександр Ісип.

Запевняє, жодних провокацій перед виборами у свій бік не помічав.

Сергія Яковенка, міського голову Карлівки, заарештували через хабар $10 тис. за виділення земельної ділянки. Його однопартійці з Української народної партії вважають, що це зробили, аби зняти кандидатуру Яковенка з виборів.


Із початком виборів у Полтаві активізувався 59-річний Олексій Гавріков, правозахисник, колишній комуніст. Він пообіцяв дослідити минуле кожного кандидата в мери міста.

Першим узявся за Олександра Мамая. Сказав загалу про його судимість за хуліганство та спротив міліції. Наступним обіцяє дослідити біографію мера Полтави Андрія Матковського.

— Від мене дістанеться кожному, — говорить Олексій Михайлович. — Я вже знаю, що розповісти про колишнього голову облдержадміністрації Валерія Асадчева. Роблю це, аби люди бачили кого обирають. Щоб не купувалися на продуктові пакети й обіцянки.

— Люди судитимуть за реальними справами, а не тим, що написано у фальшивих листівках, — роздумує Віктор Чубенко, 46 років, депутат Полтавської міськради від БЮТ і видавець "Жовтої газети". — Ось Мамай відкрив дитмайданчик на Червоному Шляху (Чубенко живе в цьому віддаленому мікрорайоні. — "ГПУ"). Це хороша справа, що перекриває безпідставні звинувачення в листівках. На банерах побачив Асадчева, а він у такій самій вишиванці, в якій я сьогодні. І це для мене також приємно. Гірше буде тим кандидатам, що не матимуть, чим крити неправду.

Зараз ви читаєте новину «Гавріков обіцяє розповісти правду про всіх кандидатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі