четвер, 18 грудня 2008 15:41

Ганні Малофєєвій не дають торгувати якісним молоком

— У мене всі корови здорові й молоко якісне. Є всі необхідні довідки. Ветеринарні інспектори дозволили заготовляти молоко, а потім заборонили, — скаржиться 53-річна Ганна Малофєєва із села Латишівка Машівського району. Два місяці тому в селі вона відкрила пункт прийому молока. 9 грудня його закрили працівники управління ветеринарної медицини в Машівському районі.

— Я 30 років працювала дояркою на фермі у своєму селі. А коли колгосп 92-го розвалився, осталася без роботи. Відкрила власний магазин та через півтора року закрила. Бо в селі він не приносив достатніх прибутків, — розповідає жінка. — У нас три корови. Своє молоко ми заготівельникам здавали за копійки. То й вирішили з чоловіком відкрити власний приймальний пункт.

У кредитній спілці "Турбота" в Полтаві Малофєєви взяли кредит на 60 тис. грн на три роки під 30% річних. Переплата за рік становить майже 15%.

— Спершу почали збирати молоко у своєму селі. Інші заготівельники брали по гривні за літр, а ми по дві. Поїхали в сусіднє село Тагамлик. Тільки зібрали там 100 літрів молока, так конкуренти одразу підвищили ціну теж до двох гривень за літр. А вони в селі збирають до півтори тонни молока. Селяни почали купляти корів і активно здавати молоко, їхні доходи виросли вдвічі, — розповідає жінка. —  Ми самі й переробляємо молоко. Робимо з нього масло, сир, сметану, сливки. Маємо хороші прибутки. За півроку плануємо повністю розрахуватися з боргом.

Свою продукцію Малофєєви продають на ринках у Полтаві, постачають у торгові точки й пекарні Києва.

— Невдовзі ми у цьому селі відкриємо міні-ферму та цех із переробки молока. Розробляємо торгову марку, — ділиться планами директор спілки Ігор Савченко, 45 років. — Монополісти приймають молоко за безцінь, висушують його, а з того порошка роблять масло, сметану, творог. У масло добавляють пальмову олію. Ми прагнемо робити із селян підприємців, які дають ринку якісну і натуральну продукцію. Такої вже давно немає на наших прилавках. Купили прибор, який визначає якість молока за 10 показниками. Бо люди звикли його водою розбавляти. От тільки санітарні та ветеринарні лікарі постійно палки в колеса вставляють.

22 жовтня державна ветеринарна інспекція дала дозвіл Малофєєвій на заготівлю молока на території Селещинської та Новотагамлицької сільрад. Але заборонила працювати у селах сусідньої Дмитрівської сільради.

— Мовляв, там лейкозні корови. А ми чітко знаємо, де хворі тварини. Бо їх списки давала сама ветеринарна служба. Я постійно плачу за аналізи ветеринарній лікарні за кожну партію продукції, що пітверджує її якість, — продовжує Малофєєва.

— На другий день після закриття пункту я спілкувався із заступником начальника обласної ветеринарної міліції. Він сказав, що дозвіл на заготівлю молока дає право його збирати по всій Україні, — додає Савченко. — Ми навіть спеціальний пікап "Таврію" для перевезення молока допомогли жінці придбати. Бо цього вимагала головний державний інспектор ветеринарної медицини в Машівському районі Алла Міщенко. Хоча за відповідними положеннями це міг  бути будь-який автомобіль незалежно від марки. Добре, що ми надаємо своїм клієнтам не тільки фінансову, а й юридичну підтримку. Бо дехто нам дуже "допомагає" піднімати село. До Малофєєвої на ринку стоять черги до півсотні людей, бо скучили за якісною та недорогою продукцією. А багатьом це не до вподоби.


Адреса: м. Полтава, вул. Фрунзе, 90. Тел. 8 (0532) 544 544

"Турбота" видала понад мільйон гривень кредитів

Із березня по вересень цього року "Турбота" видала понад 1 млн грн кредитів мешканцям Полтавщини. Спілка має своїх представників у Машівці, Карлівці, Котельві, Оржиці, Шишаках, Решетилівці.

— Беруть на купівлю свиней, картоплі, насіння. Орієнтуємо, щоб позичали на вигідні справи, які приноситимуть прибуток, — каже Ігор Савченко. — Плануємо відкривати теплиці, овочесховища, свиноферми.

Зараз ви читаєте новину «Ганні Малофєєвій не дають торгувати якісним молоком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі