четвер, 31 січня 2008 20:05

Ганна та Іван Хорошуни народилися із пробірки

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Валентина Хорошун із селища Нові Санжари на Полтавщині годує своїх 10-місячних дітей — Івана (справа) та Ганну. Вони народилися шляхом штучного запліднення
Валентина Хорошун із селища Нові Санжари на Полтавщині годує своїх 10-місячних дітей — Івана (справа) та Ганну. Вони народилися шляхом штучного запліднення

13 січня двійнятам Ганні та Івану Хорошунам із селища Нові Санжари виповнилося по 10 місяців. Мати Валентина, 33 роки, лікар-стоматолог, народила їх шляхом штучного запліднення.

Валентина мала дві позаматкові вагітності. Три роки тому лікарі видалили їй другу маткову трубу і сказали, що жінка не зможе народжувати.

— Із чоловіком Сергієм навіть почали думати про усиновлення, — розповідає жінка. — Для штучного запліднення нашої зарплатні не вистачало. Я робила на півставки в амбулаторії сусіднього села Малий Кобелячок за 600 гривень. Він — фельдшером у районній поліклініці. Платили до 350 гривень.

Валентина почула про безкоштовну програму штучного запліднення. Через рік після здачі аналізів жінку запліднили в центрі репродуктивних функцій людини "Сім"+я" в Донецьку. На проживання в місті та  медпрепарати жінка позичила в знайомих близько 7 тис. грн. Віддала після народження малюків із першої частини допомоги, що держава виплатила на дітей.

Після запліднення ультразвукове дослідження показало два зародки в утробі матері та позаматкову вагітність.

— Коли її востаннє оперували в Полтаві, то лишилася частинка маткової труби. А до неї приросли ще дві запліднені яйцеклітини, — пояснює кума Валентини Світлана Литвак, 37 років. — Живіт був, як на четвертому місяці вагітності. Після операції дзвонить до мене й плаче: "Мої дітки живі!".

У вересні Хорошун повернулася до Полтави. Її поклали на збереження до обласного центру планування сім"ї. На ультразвуковому обстеженні лікарі сказали, що народиться двоє дівчаток.

— Жартувала, що одна буде футболісткою, бо дуже б"ється у животі, — згадує Литвак. — Чоловіка просила купити два рожеві костюмчики.

Народжувала жінка о пів на четверту ранку 13 березня.

— Завозять до пологової зали, а я хапаю головного акушера-гінеколога області Ганну Шкоденко за руку і прошу: "Тільки мені ж кесареве". А вона: "Та вже головка лізе!", — говорить Хорошун. — А тоді підносить мені хлопчика: дивись, який губатенький! Донечку я одразу назвала Ганною на честь акушерки.

— Державна програма з безкоштовного штучного запліднення працює п"ятий рік. Нею може скористатися безплідна, в якої непрохідні маткові труби або взагалі їх видалили, — пояснює головний акушер-гінеколог Полтавщини Ганна Шкоденко.

Батьків із венеричними хворобами, спадковими захворюваннями чи з проблемами в спермі чоловіка на запліднення не беруть.

Спершу жінкам дають гормональні препарати для стимуляції розвитку яйцеклітин. А тоді їх у пробірці сполучають зі сперматозоїдами чоловіка. Ембріони вводять у матку.

Вірогідність завагітніти складає 25–30%. За три останні роки штучно запліднювали 69 жінок Полтавщини. Завагітніли лише 20. У двох із них стався викидень, одній перервали вагітність через аномалію в розвитку плоду. У приватних клініках штучне запліднення коштує до 75 тис. грн.

— Найчастіше не можуть завагітніти через запалення статевих органів. Треба, щоб батьки лікувалися одночасно, — каже Шкоденко. — А як тільки жінка пролікується, а чоловік десь скочить у гречку, так знову й приходять до мене.

Зараз ви читаєте новину «Ганна та Іван Хорошуни народилися із пробірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі