четвер, 24 липня 2008 18:40

Ганна Мельниченко та Оксана Щербак поїдуть на Олімпіаду

Національний олімпійський комітет 16 липня затвердив список спортсменів, які представлять Україну на цьогорічній Олімпіаді в китайській столиці Пекіні. Із 254 спортсменів дві легкоатлетки представляють Полтавщину — 25-річна Ганна Мельниченко із Кременчука й Оксана Щербак, 26 років, із обласного центру. Обидві вилетять до Китаю у складі національної збірної 8 серпня.

Ганна Мельниченко перед поїздкою до Пекіна виграла Кубок Європи. Він проходив у голландському місті Хенгло.

— Ішов дощ, був сильний вітер, — згадує Вікторія Козлова, тренер Ганни. — Я боялася, що Аня не набере навіть тих очок, які отримала на попередніх змаганнях у Ялті. Але вона молодчина — виграла.

Після повернення до Києва дівчині сказали, що на Олімпіаду поїде інша спортсменка — Людмила Йосипенко, бо вона чемпіонка України.

Козлова звернулася із вимогою до Олімпійського комітету порівняти результати обох легкоатлеток. Спортсменкам призначили повторний забіг, 11–12 липня у столиці змагалися в багатоборстві.

— Спека була. Боротьба напружена, — згадує тренер. — Але Аня виграла.

Після змагань Мельниченко тиждень відновлювала сили. Тепер тренується на зборах у Броварах під Києвом.

Легкою атлетикою вона займається 13 років. Закінчила політехнічний університет за спеціальністю "Земельний кадастр". Живе із матір"ю Любов"ю Олександрівною та сестрою Катериною в гуртожитку Кременчуцького вагонобудівного заводу.

— Кімната в нас — 18 квадратних метрів, — розказує дівчина. — На весь коридор один душ, туалет і кухня. Зі змагань повертатися не хочеться — у готелі умови кращі, ніж удома. Торік міська влада пообіцяла квартиру.

Доки спортсменка тренується, 18 липня виконком Кременчуцької міськради ухвалив рішення про надання їй житла.

— Настрій перед поїздкою чудовий, — говорить Ганна.

Вона зауважує, що спеціальної спортивної дієти не дотримується. Любить їсти яловичину. Перед стартом має ритуал — разом із наставником сідає на доріжку стадіону.


Полтавку Оксану Щербак одразу зарахували до Національної олімпійської збірної.

На початку липня вона перемогла на чемпіонаті України з легкої атлетики, що проходив у Києві. Оксана — триразова чемпіонка України з бігу на 400 м. Вона народилася та виросла в селі Каплинці Пирятинського району. 1999-го переїхала до Полтави. Із цього самого року Щербак тренує її чоловік Юрій.

— Зараз Оксана у Вінниці. Там проходить олімпійський збір, — розповідає Юрій. — Тренується для змаганнях в естафетах на 100 і 400 метрів. Заняття тривають зранку до пізнього вечора.

Чоловік каже: на спортивну форму, переліт до Пекіна, проживання спортсменів держава виділяє кошти. За перемогу на Олімпіаді дають $100 тис. Грошові винагороди отримують спортсмени, що посіли місця включно до восьмого.

— Оксана притримується спеціальної спортивної дієти, — розказує Юрій. — Я їй під час тренувань нічого не забороняю. Вона сама дисциплінована. Має перед змаганнями якісь свої ритуали на перемогу, але про них нікому не розповідає. Каже, тоді це не збудеться.

Подружжя живе з батьками Юрія. Торік Полтавська міськрада обіцяла дати Оксані квартиру. Однак жінка одержала лише сертифікат на житло. Коли спортсменка отримає ордер — невідомо.

Батько Оксани — Андрій Холодков, за фахом біолог. Матір Ніна працює зоотехніком. Брат Максим навчається на другому курсі Полтавського педуніверситету на факультеті фізичного виховання.

Торік Полтавська міськрада обіцяла дати Оксані квартиру

— Раніше Оксанка в село часто приїжджала, — згадує Андрій Анатолійович. — Зараз постійно на тренуваннях. Буває раз на два місяці. Часто телефонує, як їде із Полтави до Києва. Ми з мамою виїжджаємо в Пирятині на автостанцію. Біля автобуса постоїмо, поговоримо.

На перші для спортсменки районні змагання з легкої атлетики Оксану повіз батько. Там дівчина посіла друге місце. Чоловік говорить, що колись він також займався легкою атлетикою. Дружина під час навчання в технікумі — бігала. Професійну кар"єру в спорті із родини зробила лише донька.

— Вона не вибаглива в нас, — ділиться батько спортсменки. — Як приїде — допомагає по господарству. Сама готує. У нас є корова. Грядки комусь треба сапати.

За словами чоловіка, найважливішими нагородами Оксана приїжджає хвалитися додому та забирає їх із собою в Полтаву. Удома в Холодкових є лише перші медалі доньки.

Олімпіаду в Пекіні транслюватиме УТ-1

Національна телекомпанія України володіє ексклюзивним правом в Україні на трансляцію Літніх олімпійських ігор, які пройдуть у Китаї з 8 по 24 серпня. Із Пекіна змагання  показуватимуть у прямому ефірі. За це УТ-1 заплатила $900 тис.
"Перший національний" щодня транслюватиме ролики з історії Олімпіади. Вони розповідатимуть про перемоги українських спортсменів, а також сюжети, підготовлені оргкомітетом Олімпійських ігор у Пекіні.
Щонеділі із 13 липня виходить тематична програма "Пекін-2008. На порозі Олімпіади".

Зараз ви читаєте новину «Ганна Мельниченко та Оксана Щербак поїдуть на Олімпіаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі