пʼятниця, 28 березня 2008 18:31

Фехтування вчать у театральній школі "Сцена"

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Вихованці полтавської театральної школи ”Сцена” 15-річний Олександр Шутенко (ліворуч) і 16-річний Максим Нефьодов відпрацьовують вправи на палицях. Рапіри їм видадуть після двох років навчання
Вихованці полтавської театральної школи ”Сцена” 15-річний Олександр Шутенко (ліворуч) і 16-річний Максим Нефьодов відпрацьовують вправи на палицях. Рапіри їм видадуть після двох років навчання

Вихованці полтавської театральної школи "Сцена" почали готувати постановку п"єси російського драматурга Ісая Кузнєцова "Весняний день 30 квітня". У ній ідеться про закінчення Другої світової війни в Берліні. На заняттях проводять проби на ролі. Виставу покажуть наприкінці травня.

Школу відвідують учні 6–11 класів. Їх навчають техніки акторської майстерності, викладають сценічні рухи і мову, вокал, етикет, історію мистецтва, грим.

— Акторську майстерність викладаю за програмою Щукінського училища, по системі Станіславського, — каже художній керівник "Сцени" Анатолій Трегуб, 59 років. — Набори для гримування купуємо на  фабриці "Грим" у Санкт-Петербурзі. Комплект обходиться у 50 гривень. В Україні такий коштує 90–150.

У школі навчають фехтування. Трегуб із 24-річним викладачем Денисом Барановим показують кілька прийомів сценічного бою на рапірах.

— Наших учнів можна брати в серіали грати в батальних сценах, — веде далі художній керівник. — Сценічні бійки входять у фехтування як розділ. Це падіння, переверти, удари. Акторська специфіка — боротьба без боротьби.

Демонструє один із прийомів такої бійки. Виглядає так, наче він збирається задушити свою партнерку. Насправді він розслабляє руки, кладе їх на шию дівчині. Вона тримається за них своїми руками. Починає трясти головою, вигинатися так, наче її душать.

— Якщо я буду її трясти, можу зламати шию, — пояснює він. — Головою хитає вона. Це її дії, я тільки підігрую.

Заходимо на третє заняття до новачків. Фехтують вони дерев"яними палицями. Рапіри їм дають лише після двох років вправ. Учні вишикувалися у шеренгу, розрахувалися на "перший-другий". Учитель вітається: "Добридень, панове мушкетери!". Мушкетери кланяються і салютують шпагами. Приймають бойову стійку: ліва рука зігнута в лікті й елегантно піднята над головою, у правій — шпага, спрямована на ворога. Анатолій Борисович показує наступальний крок уперед. Учні за ним повторюють і відпрацьовують вправу. Потім — крок назад, крок із випадом на команду "коли!" Учитель демонструє вправу захисту: шпага піднята над головою, захищає її. Потім учні стають парами і повторюють усе.

— Під час акторського бою не повинно бути ніякої спонтанності, — зазначає Анатолій Трегуб. — Актор Джекі Чан травмується на зйомках, бо починає імпровізувати в трюках. А це категорично заборонено.

Зараз ви читаєте новину «Фехтування вчать у театральній школі "Сцена" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі