четвер, 21 квітня 2011 18:26

Екскурсії в обсерваторії проводять уночі

У Полтавській гравіметричній обсерваторії можна поспостерігати за зірками через телескоп. Починаються екскурсії, як смеркне, і тривають до світанку.

— За вхід нічого не берем. Інколи люди самі дають, хто скільки хоче, — говорить науковий співробітник обсерваторії Борис Сінческул, 74 роки. — Програми нема, бо ми наукова організація. Відвідувачам найчастіше показуємо Місяць та зірочки. Найкраще до нас приходити, коли небо чисте, а місяць молодий.

Фахівець пояснює, повний місяць засліплює зірки й нічого, крім нього, не видно. Те саме відбувається під час місячного затемнення.

Зараз можна побачити багато сузір'їв, а о десятій вечора — Сатурн. Решту планет поки що не видно. Вони дуже близько від Сонця. До середини літа під ранок стане видно Венеру. Згодом, близько другої ночі, Меркурій.

— На жаль, знаходимося ми не дуже вдало, — продовжує Борис Пилипович. — Часто мішають стадіон і вогні міста. Обсерваторію збудували 1926 року. Тоді такого освітлення не було. Й місце вибрали не просто так. Воно визначено розташуванням сузір'їв. Прямо над нами проходять у зеніті дві яскраві зірки. На їх маршруті є ще тільки одна обсерваторія — в місті Томськ у Росії.

Поспостерігати за зірками можна і в Полтавському об'єднанні любителів астрономії.

— Раз-два на місяць зустрічаємося в обсерваторії, — говорить співзасновник Роман Костенко. — Часто бачимося деінде в Полтаві або за її межами. Про це домовляємося на форумах. Щоб із нами спостерігати за зірками, телескоп не обов'язковий, поділимося своїми.

Зараз ви читаєте новину «Екскурсії в обсерваторії проводять уночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі