четвер, 21 жовтня 2010 18:00

Єдиний Центр бореться з фальсифікаціями ліків

Автор: фото надане Єдиним Центром
  Лідер Єдиного Центру Ростислав Валіхновський
Лідер Єдиного Центру Ростислав Валіхновський

Є проблеми, які стосуються кожного. Досить часто від їх вирішення залежить доля країни, майбутнє її громадян. Безумовно, до такої категорії і належить проблема неякісних ліків, яка сьогодні набула масштабу прямої загрози здоров'ю нації.

Судіть самі: майже половина антибіотиків підроблені, за даними Держінспекції з контролю якості лікарських засобів в Україні, в інших сегментах кількість фальсифікованих ліків становить до 40%. Результат цьогорічної перевірки аптек жахливий — виявили 285 серій неякісних препаратів проти 99 фальсифікованих серій минулого року.

Проблема серйозно ускладнюється безконтрольним поширенням у вітчизняних ЗМІ реклами ліків. На жаль, досить часто преса, радіо і телебачення штовхають людей до фатального вибору. А рекламування ліків — це неетично і для лікаря, і для медичних професійних організацій. За кордоном реклама фармацевтичних засобів майже скрізь заборонена.

Отже, загроза здоров'ю українців тільки зростає, тому зволікати з вирішенням проблеми далі не можна. Якраз тому народні депутати від Єдиного Центру готують законопроект про повну заборону реклами ліків у ЗМІ, за винятком спеціалізованих медичних видань. Крім цього, Єдиний Центр обов'язково ініціюватиме зміни до Кримінального кодексу, що посилять відповідальність за виробництво і продаж фальсифікованих медпрепаратів.

Але це тільки початок шляху. Обмежити фальсифікат можливо, однак тут є ще одна складність — фактично відсутній інститут дотримання медичного права. Для прикладу, в США жорстко контролюють будь-які негативні прояви медпрепарату, його якість. Якщо там виникає така проблема, це веде до багатомільйонних судових позовів. Як наслідок, компанії-виробники фармзасобів виплачують десятки і сотні мільйонів доларів штрафів, що впливає на репутацію. Внаслідок такого підходу в США фальсифікату немає.

Усе це дозволяє зробити один принциповий висновок: коли в Єдиному Центрі говорять про "Якісну Україну" (це виборча програма партії) взагалі та якісну медицину зокрема, мають на увазі наслідування кращих міжнародних стандартів. А це означає максимальну налаштованість на успіх. Не тільки для партії, а й для усіх громадян України.

Зараз ви читаєте новину «Єдиний Центр бореться з фальсифікаціями ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі