четвер, 26 листопада 2009 17:02

Дороги капітально відремонтують за два-три роки

Автор: фото надане прес-службою Полтавської міської ради
  Мер Полтави Андрій Матковський: ”Прибутки моєї сім’ї істотно зменшилися. Рахуємо витрати і з нетерпінням чекаємо зарплатні”
Мер Полтави Андрій Матковський: ”Прибутки моєї сім’ї істотно зменшилися. Рахуємо витрати і з нетерпінням чекаємо зарплатні”

26 листопада минуло три роки перебування на посаді міського голови Полтави 45-річного Андрія Матковського. Через те, що 2006-го його обирали позачергово, — вибори мера в Полтаві можуть відбутися наприкінці 2010-го чи на початку 2011-го. Матковський налаштований балотуватися на другий термін.

Як оцінюєте виконання власної передвиборної програми?

— Рано підбивати підсумки, але по усіх напрямках мені не соромно дивитися людям в очі. Освітлені не лише центр, а й околиці. Ліквідували багато стихійних сміттєзвалищ. Ввели в експлуатацію більш як 100 тисяч квадратних метрів житла. Це найкращий показники за усі роки незалежної в місті.

Що не вдалося зробити?

— Створити соціальний ринок. Але є спільне з підприємцями бажання це зробити.

Думали, чим займатиметеся, якщо вас не переоберуть?

— Мер — не професія, а виборна посада. Понад 10 років викладаю в університеті споживчої кооперації. Я доцент кафедри фінансів. Продовжував навчання в аспірантурі Міжрегіональної академії управління персоналом, цього року захистив дисертацію. Я фінансист та економіст, спеціаліст у податковій галузі.

Чому виникло протистояння з головою облдержадміністрації Валерієм Асадчевим?

— Представники державної влади на місцях виконують вказівки, які їм дає Київ. Я як міський голова відстоював та відстоюватиму інтереси полтавців. У міській раді немає опозиції. П"ять партій займаються справами, які об"єднують. Обласна влада, навпаки, намагається знайти те, що роз"єднує. Поставити пам"ятник не потребує великих зусиль. Складніше зробити ремонт театру імені Гоголя. Його розвалили під керівництвом облдержадміністрації, і мені було соромно, що 200-річчя Гоголя у нас було без театру. Узялися реконструювати філармонію — та сама історія.

Зачіпає, що вас називають українофобом?

— Мене це ображало б, якби я чув це від людей, яких поважаю.

Водії кажуть, дороги в місті погані, ремонт вибоїн неякісний.

— Бюджети формуються згори. Це не дає змоги розв"язувати проблеми, які є в місті. Три роки латали дірки на дорогах. Щоб повністю їх реконструювати, потрібно більше 100 мільйонів гривень. Якщо не буде фінансової підтримки держави, змушені будемо шукати інших шляхів, щоб за два-три роки провести капітальний ремонт доріг.

Чому зменшилася кількість громадського транспорту?

— Проблеми часто виникають через перевізників. То зламалася машина, а вони її не можуть замінити, то несприятливі погодні умови, недисциплінованість водіїв. З"явилося вісім нових маршрутів. До кінця року в кожен автобус плануємо встановити електронні пристрої, які допоможуть контролювати рух транспорту. Кожне звернення полтавців уважно розглядаємо, постійно вносимо корективи в рух транспорту.

Було соромно, що 200-річчя Гоголя у нас було без театру

Які найбільші інвестиційні проекти планується втілити наступного року?

— Є близько 10 цікавих проектів. Але потужні інвестори не ризикують вкладати гроші не лише через фінансову кризу, а й через вибори президента. Один із проектів — будівництво критого гірськолижного спуску. Плануємо його збудувати за сім років.

Ваша родина відчула на собі кризу?

— Не приховував, що моя сім"я займається підприємницькою діяльністю. Вартість оренди приміщення зменшилася удвічі. Тож частина приміщень стоять порожні. Через це прибутки істотно зменшилися. Тому, як і інші люди, рахуємо витрати і з нетерпінням чекаємо зарплатні.

Яку найбільшу покупку зробили цьогоріч?

— Велосипед для молодшого сина. Заплатив трохи більше 500 гривень. Тиждень він до нього не підходив і я засмутився. Але потім Мишко сів на велосипед і майже одразу поїхав.

Уже обрали школу для Мишка?

— У лютому йому буде тільки 5 років. Мрію, щоб він, як і старший син Павло, навчався в першому ліцеї.

Чи купили батьки дружини будинок у селі Копили під Полтавою?

— Мені не гарно було б зазирати в гаманець до родичів. Але до цього заміського будинку буде прикута увага на виборах, і я не приховую, що вони придбали земельну ділянку і сьогодні там майже завершене будівництво. Неодноразово виїжджали туди відпочивати у вихідні. Радий, що цей будинок не в Полтаві. Закидати, що я посприяв у придбанні цієї ділянки, не зможуть.

Зараз ви читаєте новину «Дороги капітально відремонтують за два-три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі