середа, 26 березня 2008 18:28

Домашню птицю вакцинують від псевдочуми

У Полтавській області проводиться вакцинація домашньої птиці проти псевдочуми. Господарям ветеринари безкоштовно видають вакцину. Птицю радять не напувати вранці. При собі треба мати чисту літрову банку.

— Випадків захворювання на псевдочуму курей (хвороба Ньюкасла — "ГПУ") у Полтавській області вже не реєстрували п"ять років, — каже заступник начальника обласного управління ветеринарної медицини Олександр Донцов, 58 років. — Але нині сезон масової міграції перелітних птахів. Невідомо, що вони можуть принести. Тому робимо профілактику, щоб у домашньої птиці був імунітет проти хвороби.

Вакцинацію проводять в основному працівники ветслужби. Але, оскільки вакцина не впливає на людей, її може дати і сам господар.

— Тепер також курчата з"являються, — веде далі Олександр Григорович. — Їм вакцину дають із тижневого віку. Профілактика важлива, оскільки хвороба швидко поширюється. Падіж птиці у випадку захворювання сягає 80 відсотків.

Препарат видають протягом року. Масова вакцинація проводиться навесні й восени.

Хвороба Ньюкасла — вірусне захворювання птахів, що передається через дихальні шляхи. Нею найчастіше хворіють свійські та дикі птахи родини курячих, але спалахи відмічають і в понад 30 інших видів. Людина може заразитися, коли вдихує пил із вірусом. Захворювання протікає з невисокою температурою. Може викликати пригнічення, кон"юнктивіти та риніти. Діти переносять хворобу тяжче. У них можливі ураження головного мозку.

У заморожених тушах вірус хвороби Ньюкасла зберігається понад шість місяців, у воді — протягом 165 діб, на пір"ї хворої птиці, яєчній шкаралупі, інвентарі — до 60 днів. При нагріванні м"яса до +75°С збудник гине за 30 хв, до +100°С — за 1 хв. У стічних водах залишається життєздатним протягом трьох місяців. Дезинфікувальні розчини вбивають його за 30 хв.

Зараз ви читаєте новину «Домашню птицю вакцинують від псевдочуми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі