четвер, 17 вересня 2009 16:41

До першого Дня міста в Полтаві пустили тролейбус

Автор: фото надане Державним архівом Полтавської області
  Учасники концерту на урочистостях до 800-річчя Полтави на стадіоні ”Колос” (нині ”Ворскла”) 12 липня 1974 року
Учасники концерту на урочистостях до 800-річчя Полтави на стадіоні ”Колос” (нині ”Ворскла”) 12 липня 1974 року

"Тоді не було помпезності. А все було щиріше й тепліше. Гуляло все місто", — пригадує святкування 800 років Полтави історик обласного краєзнавчого музею Валентина Клочко, 54 роки. 23 вересня цьогоріч полтавці відзначатимуть 1110-річницю свого міста.

У IX ст. слов"яни-сіверяни укріпили перше поселення на території сучасної Полтави на Івановій горі. Відтоді розпочався розвиток давньоруського граду. Вперше про Полтаву, яку тоді називали Лтава, згадують у "Повісті минулих літ".

— Там сказано, що в липні 1174 року Новгород-Сіверський князь Ігор Святославович, переслідуючи половецьких ханів Кобяка і Копчака, перейшов річку Ворсклу біля Лтави, — розповідає Клочко. — Від цього року вирішили  розпочинати відлік віку міста.

У липні 1974-го відзначали 800-річчя Полтави. До цієї дати випустили ювілейні книжки та значки, а Полтавський фарфоровий завод — колекцію посуду.

— На вулицях в усіх мікрорайонах пошановували кращих трудівників, виступали самодіяльні колективи. У парку "Перемога" була величезна виставка квітів, — продовжує історик. — А ввечері всі, святково одягнені, потоком ішли до міського стадіону. Там починався концерт. Найбільше запам"ятався виступ народного артиста СРСР Івана Козловського. Він був у чорних брюках, довгій золотистій сорочці і такого ж кольору кепчику. Їхав на військовій машині типу "бобика" і співав пісню з опери "Наталка Полтавка" з акторкою Вірою Волковою з театру імені Гоголя. У кінці він підняв її. Хоча мав 74 роки. На завершення влаштували феєрверк. Тоді для нас він був диковинкою. А тепер щодня бахкають.

Козловський підняв жінку. Хоча мав 74 роки

У 1990-х учені обласного центру археології виявили ділянки міської забудови, вулиці, житло, господарські й виробничі приміщення давніх полтавців. Тому нині офіційною датою заснування Полтави вважають 899 рік. 1999-го полтавці відсвяткували 1100 років міста.

Урочисто святкувати День міста почали з 1987-го. Тоді його приурочили 70-річчю Великої Жовтневої соціалістичної революції. До свята облаштували Співоче поле в парку "Перемога" і пустили тролейбус по вул. Зіньківській. За день до святкування у садибі письменника Івана Котляревського одружилися 10 пар.

12 липня у центрі міста розмістили виставку товарів народного вжитку. У місцевих парках працювали ярмарок ремесел, виставки квітів, демонстрували роботи художників та колекції філателістів і нумізматів.

Місцева газета "Комсомолець Полтавщини" 1987-го пише: "50 років тому Полтава лише стала обласним центром. У ній проживало 130 тисяч осіб. А зараз — 308 тисяч, більше 70 національностей, — говорить перший секретар міського комітету Компартії Олександр Кива у вітальному слові на вечірньому святковому концерті на стадіоні "Колос". Під час розважальної програми своє вміння показували велогонщики, дзюдоїсти, боксери. Демонстрували літні моделі одягу, виступав ансамбль пісні і танцю "Грація", український народний хор "Калина". Виконавців не називали. Глядачі постійно перешіптувалися: "А хто це?".

Зараз ви читаєте новину «До першого Дня міста в Полтаві пустили тролейбус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі