четвер, 11 вересня 2008 19:07

Дмитро Виноградець здобув дві медалі на Параолімпіаді

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Плавець Дмитро Виноградець щойно отримав золоту медаль на Параолімпіаді. 9 вересня, Пекін
Плавець Дмитро Виноградець щойно отримав золоту медаль на Параолімпіаді. 9 вересня, Пекін

У понеділок 23-річний Дмитро Виноградець із Полтави здобув першу для України медаль на XIII Параолімпійських іграх, які стартували в Китаї 6 вересня. На стометрівці вільним стилем у плаванні він виборов "срібло". Наступного дня до перемоги він додав ще золоту медаль на дистанції 200 м вільним стилем. Установив світовий рекорд. Його час — 3:22.98 хв.

— Коли дізналася про першу медаль, згадала, що перед від"їздом Діма сказав: "Мамо, першу медаль треба віддати господарям. Я програю Накасані", — розказує Алла Виноградець.

Дмитро — інвалід-візочник, має порушення опорно-рухового апарату.

— У 17 років стрибнув у річку і зламав шию, — каже Алла Миколаївна. — Із того часу пересувається в основному за допомогою коляски. Може й сам, але йому важко.

В обласній реабілітаційно-спортивній школі інвалідів хлопець займається п"ять з половиною років.

— Після лікарні був такий час, що я приходила з роботи, а він лежить у ліжку біля вікна і дивиться, як хмари пливуть по небу, — розповідає мама. — Піду на кухню, наплачуся собі. А потім якось хлопець, із яким зустрічалася старша донька, підвозив хірургів із дитячої лікарні. Вони розмовляли про подібний випадок. Запропонували приїхати подивитися. Нас же просто випхали з обласної лікарні. Не сказали, що далі робити. Навіть ніхто не подивився, що в нього повипадали усі диски. Хребет вигнувся, як у динозавра.

У 17 років стрибнув у річку і зламав шию

Хірурги порадили піти у реабілітаційно-спортивну школу для інвалідів.

— Ми його понесли туди на руках, — згадує Алла Миколаївна. — Після першого заняття хворів місяць. Думали, покине. А він каже: "Ні, я піду". Ми зраділи, що буде поміж людей. Знайшов спільну мову з тренером. Він у нас  веселий, товариський.

Через півроку завоював золоту медаль Всеукраїнської універсіади в Броварах на Київщині.

— Ще не приїжджав зі змагань без нагород. Руки довгі, мабуть, — усміхається мама.

Дмитро тренується щодня, крім неділі. За тренування пропливає 4 км на одних руках. Плавання допомагає йому бути матеріально незалежним.

— Він сам себе забезпечує. Зараз отримує президентську стипендію. Їздить на "Рено Меган", але мріє про джип, — продовжує Алла Виноградець.

Чоловік живе в двокімнатній квартирі з батьками й сім"єю старшої сестри.

— Торік у грудні на святі "Спортсмен року" йому дали однокімнатну квартиру на вулиці Бідного, — веде далі. — Але ордеру на неї ще немає. Хоча питання, чи зможе він там жити сам, ми ще не обговорювали. Коли відправляю на змагання, завжди повторюю: "Синок, я буду рада твоїм перемогам, але чекатиму тебе". Скучила за ним. Хочеться обійняти й нікуди не відпускати.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Виноградець здобув дві медалі на Параолімпіаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі