четвер, 14 лютого 2008 19:09

Для нарахування пенсії потрібні складні арифметичні підрахунки

Марія Обертосова з селища Ромодан Миргородського району спробувала порахувати пенсію за схемою, запропонованою "ГПУ" у N2 від 10 січня. У листі до редакції жінка пише, що її підрахунки не збігаються з цифрами Пенсійного фонду. Аби розтлумачити, які помилки роблять пенсіонери при самостійному підрахунку пенсії, ми звернулися до заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду  області Володимира Носенка, 36 років.

— Найперше потрібно правильно вивести індивідуальний коефіцієнт підвищення зарплати, — пояснює Володимир Носенко. — Із 2004 року для його обрахунку береться власна зарплатня за період, що в даний час перевищує 12,5 років (за будь-які 5 років до 01.07.2000 року та за весь час роботи після цієї дати). Зарплата за ці 12,5 років подається в місяцях. Це 150 місяців. Середній заробіток за цими даними зрівнюється з середньою зарплатою по Україні помісячно на той час. Виводиться 150 коефіцієнтів заробітку. Вони додаються. Це робить комп"ютер. Людина може зробити це сама, якщо має усі дані за місячні зарплати за цей час. Загальна сума ділиться на 150. Так визначається індивідуальний коефіцієнт заробітку.

Треба знати, що заробіток обмежується. До 2000 року це обмеження було на рівні 5,6 середньої зарплати по державі за відповідний період. Із 1 січня 2008 року рівень обмеження складає 8800 грн.

Під час розрахунку пенсії з 1 січня 2008 року не треба додавати до пенсії минулорічне підвищення пенсії зі зростанням середньої зарплати. З нового року цю доплату ліквідовано.

Загалом, щоб визначити розмір пенсії, потрібно індивідуальний коефіцієнт заробітку помножити на середню зарплату під час призначення пенсії за 2006 рік — 928,81 грн та помножити на коефіцієнт страхового стажу. Він є також індивідуальним для кожної людини. Для його визначення потрібно перевести стаж людини в місяці та поділити на 1200 і помножити на нову оцінку трудового стажу за рік, яка з 2008 року становить 1,2.

До цієї суми слід додати доплату за понаднормовий стаж, що обраховується як відсоток від основної пенсії людини (не більше 470 грн) за кожен повний рік роботи (понад 20 років стажу жінкам і 25 — чоловікам).

Зараз ви читаєте новину «Для нарахування пенсії потрібні складні арифметичні підрахунки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі