четвер, 20 листопада 2008 18:29

Для фахівців із вищою освітою немає вакансій

Для фахівців із вищою освітою немає вакансій

У Полтавській області скорочують працівників банків, офісів, промислових підприємств. До кадрових та рекрутингових агентств звертаються переважно фахівці з вищою освітою. В агентствах радять працівникам спеціальностей, які нині не затребувані, шукати роботу за суміжними професіями. Перевчитися, підвищити кваліфікацію чи здобути другу вищу освіту можна в центрі зайнятості безплатно.

— Маю вищу освіту, але толкову роботу знайти складно, — розповідає 24-річний полтавець Сергій Іващенко. — Після інституту без досвіду роботи ніде брать не хочуть. Вивчився на економіста-правознавця, а тепер в оголошенні про пошук роботи навіть дописую, що вмію машину водити. Вже згоден на будь-яку роботу. Аби тільки платили нормально.

Іващенко роботу шукає через знайомих. До кадрових та рекрутингових агентств не звертався.

— Два оголошення реальних у газетах, може, з усіх буде, а то решта липа, — запевняє чоловік. — Самі агентства.

У Полтавському міському центрі зайнятості кажуть, криза з працевлаштуванням фахівців із вищою освітою назріла давно. Радять у нинішніх умовах крім основної опанувати додаткову спеціальність. Попитом користуються всі робітничі професії.

— Щоб скористатися послугою перепрофнавчання, треба стати на облік, мати статус безробітного, — розповідає начальник відділу активної підтримки безробітних Полтавського міського центру зайнятості Надія Бєльга.

Для навчання формують групи від семи до 30 осіб. Заняття організовують навчальні заклади, які мають ліцензію. Можливе індивідуальне навчання, коли людину вчить фахівець безпосередньо на підприємстві. Перенавчають безплатно. Під час навчання людина також отримує допомогу з безробіття. Нову професію можна освоїти за термін від трьох місяців до півроку. Вчать лише однієї спеціальності.

— Фахівці з вищою освітою можуть або підвищити кваліфікацію, або здобути другу вищу освіту, — зауважує Бєльга. — Безкоштовно навчимо працювати на комп"ютері. Бухгалтерам допоможемо освоїти програму "1С". Є курси з комп"ютерної графіки. Другу вищу освіту можна здобути за рік.

Кадрові агентства радять фахівцям чесно розповідати у резюме про свої професійні навички. Стати кваліфікованим спеціалістом у новообраній професії можна за п"ять років.

— Найбільше зараз звертаються банківські працівники, керівники середньої ланки, — розповідає менеджер рекрутингового агенства "Кар"єра" в Полтаві Наталія Кучеренко. — Йде скорочення в торгівлі, виробництві. Вакансій для таких фахівців немає. Робітничі спеціальності затребувані. Менший попит на будівельників. Для безробітних послуги агентства безкоштовні. Платить підприємство, яке подає заявку на підбір персоналу.

У кадровому агентстві "Міський банк вакансій" кажуть, що багато підприємств відкликають вакансії. Тут пропонують шукати роботу також за суміжними спеціальностями. Послуги агентства коштують 25 грн до повного працевлаштування.

Рекрутингове агентство "Нью Бізнес Формула" працює лише з фахівцями із вищою освітою. Тут підбирають спеціалістів на замовлення роботодавця. Послуги агентства безплатні для шукачів роботи. Тут пропонують вакансії по всій Україні.

На приватних курсах навчання триває від тижня до місяця. За навчання просять передоплату. По завершенні курсів видають диплом або довідку про їх проходження.

Телефоную на фірму, яка вчить установлювати домофони, супутникові антени, охоронні системи. Запитую, чи можуть навчити цього жінку.

— Чому ні, — відповідає керівник фірми. — Робота не важка, але прибуткова. За день можна заробляти від 100 до 500 гривень.

Навчають один тиждень. За навчання треба заплатити 300 грн.

У салонах краси сильна тєкучка

— Коли закінчите, я розкажу, як відкрити фірму або зареєструвати приватного підприємця, — каже чоловік. — Якщо добре все освоїте — будете працювати з нами, підпишемо договір.

Навчання на менеджера-консультанта із продажу будматеріалів також безплатне. Попередній досвід для такої роботи не потрібен.

Із нуля навчать нарощувати гелеві нігті та робити професійний візаж. У студії "Катрін" такі курси коштують 1,5 тис. грн.

— Курси з нарощування нігтів тривають вісім днів, візажу — 10, — кажуть у студії. — З нарощування нігтів — два дні теорії, а далі практика.

Навчають на матеріалі студії. У кінці видають міжнародний диплом.

— Щоб роботу знайти, треба добре на подружках потренуватися, — радять у студії. — У салонах краси сильна тєкучка, бо новачки повільно працюють, треба, щоб рука була набита.

Зараз ви читаєте новину «Для фахівців із вищою освітою немає вакансій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі