четвер, 20 березня 2008 18:49

Дітей весняними огірками годувати не варто

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  22-річний полтавець Сергій Коваленко в селі Кованьківка Полтавського району в теплицях виростив розсаду огірків. Днями пересадить її в тепличний ґрунт. Овочі буде продавати
22-річний полтавець Сергій Коваленко в селі Кованьківка Полтавського району в теплицях виростив розсаду огірків. Днями пересадить її в тепличний ґрунт. Овочі буде продавати

У березні та квітні санепідемстанція перевірятиме ранні овочі на 15 ринках Полтави. Поки в пробах весняного врожаю перевищеного вмісту нітратів не виявили. Узимку та на початку весни овочі везуть переважно з Туреччини, Іспанії, Італії.

На Центральному ринку Полтави найбільше ранніх овочів продають у критому павільйоні. Між палатками кілька продавців торгують огірками з ящиків, що стоять на землі.

— Красиві, мов намальовані, — прицмокує літня жінка біля помідорів. — Наколоті? — жартує до продавця.

— Помідори сумські, а огірки охтирські, — обурюється та.

— Помідори турецькі або іспанські, — гукає із сусіднього лотка білявка в червоній шапці. — На Сумщині помідори почнуться з травня. Нащо ото брехати.

Білявка Ольга торгує помідорами, солодким перцем, огірками, пекінською капустою. Говорить, кожні три дні відносить по три овочі до ринкової лабораторії. За аналіз на вміст нітратів платить 5,5 грн. Там дають дозвіл на торгівлю.

— Я їм не вірю, — відмахується рукою 47-річна полтавка Вероніка Бречко. — Жду, поки свої огірочки та помідори вродять. У тепличних одна красота. Пообсипають, щоб швидше росли, та гроші на нас заробляють.

Підприємець 24-річний  Ігор Пахучий із 22-річним кумом Сергієм Коваленком узяли в оренду землю в селі Кованьківка Полтавського району. Накрили плівкою дві теплиці. Вирощують квіти та ранні овочі.

— Огірки для себе, друзів, постійних клієнтів, — розповідає Ігор. — Вирощуємо до весняних свят квіти, збираємо та в прогріту землю висаджуємо розсаду огірків.

Цього року підприємець посадив 1 тис. саджанців огірків. За місяць збиратиме перший урожай. Радить найплодючіші сорти для теплиць — "Афіна", "Кріспіна".

— Удобрюємо землю перепрілим кінським гноєм, — переказує Ігор. — Використовуємо надкореневі підкормки, в яких бор, кобальт, цинк, залізо. Хто за грошима женеться, сиплють аміачну селітру, амофос. Ми такого не робимо, бо самі ті овочі їмо.

Багато фермерів із ранніх овочів перейшли на зелену цибулю, кріп та петрушку. Ціна на зелень висока.

— Цибуля родить всю зиму. Для неї потрібно меншу температуру давати. Майже не хворіє, — каже Ігор.

Петрушку та кріп заготовляють корінням з осені. Висаджують у тепличний ґрунт.

49-річна Тетяна Климко з села Терновщина Полтавського району капусту, редиску, цибулю та часник висадила у відкритий ґрунт. Жінка каже, ці рослини витримують до -5°С.

— Я б рада на ринок овочі везти, так нема де стати, — бідкається жінка. — Всі ряди зайняли перекупники. Нам лишається розкладатися на землі між контейнерами. Витіснили простих селян, бо ми за ціною не стоїмо.

На Полтавщину ранні овочі везуть із "Тепличного комбінату" села Чернеччина Охтирського району Сумської області.

— Огірками торгуємо з лютого, — хвалиться голова правління "Тепличного комбінату" 53-річний Володимир Цілуйко.

У комбінаті три роки вирощують овочі за голландською технологією.

— У теплицях стерильно, як в операційній, — каже Цілуйко. — Рослини висаджені в мінеральну вату. До кожної підключена крапельниця, по якій подаються поживні речовини, норму яких розраховує комп"ютер.

За весну збирають 2,4 тис. т огірків та 1,4 тис. т помідорів. У Полтавській області тепличних комбінатів немає.

У селах Радянське та Орлик Кобеляцького району із 600 дворів тепличні овочі вирощують у кожному другому.

— Раніш мали по сім тепличок, а зараз по дві-три, бо на ринках усі місця викупили перекупники, — розповідає паспортист сільради Радянського 52-річна Євдокія Щербина. — Приїжджають у село та скуповують овочі вдвічі дешевше.

Селяни возять продавати овочі в Кобеляки, Полтаву, сусідню Дніпропетровську область.

Про небезпеку вживання раннього врожаю попереджає лікар-гастроентеролог лікарні N1 Полтави Ольга Кир"ян.

— Підвищений уміст нітратів у ранніх овочах може призвести до розладів кишково-шлункового тракту, — застерігає вона. — Вони можуть спричинити отруєння, сильно зашкодити печінці. Часто ранні овочі провокують алергічні реакції. Дітям ранню городину їсти не рекомендують.

Лікар радить дочекатися сезонних овочів. Доти їсти буряк, моркву, цибулю та капусту.


Ціни на ранні овочі та допустимий вміст нітратів у них


 Овочі
Допустима норма нітратів, мг/кг  Ціна на ринку, грн/кг  Ціна
в супермаркеті, грн/кг
 Помідори  150  16  18,6
 Огірки  150  14–17  20,5
 Цибуля зелена  800  40  35
 Капуста пекінська  500–900  15  15
 Зелень  2000  40  55
 Кабачки  400  17  18



У Петрівцях вирощували овочі для Кабміну

У селі Петрівці Миргородського району до 2003 року за спеціальним замовленням ростили тепличні овочі для Кабміну.
— Теплиці розмістили на 1 гектарі, — розповідає голова Петрівцівської сільської ради Олена Педорич. — За голландською технологією вирощували огірки та помідори. Ящиками везли їх у Київ.
2003 року господарство від Кабінету Міністрів передали в державне управління справами президента. За рік воно збанкрутіло та закрилося. Нині теплиці передані у власність Дібрівського кінного заводу. Він шукає орендарів, які хотіли би вирощувати ранні овочі.

Зараз ви читаєте новину «Дітей весняними огірками годувати не варто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі