четвер, 09 вересня 2010 17:38

Дешевше підключити кілька будинків до води, ніж утримувати одну колонку

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  На вулиці Жовтнева у Полтаві Євгенія Мартусь набирає з колонки воду. Говорить, влітку тут багато людей п’ють її, набирають у пляшки і купаються
На вулиці Жовтнева у Полтаві Євгенія Мартусь набирає з колонки воду. Говорить, влітку тут багато людей п’ють її, набирають у пляшки і купаються

Підприємство "Полтававодоканал" знищило 196 водонапірних колонок у Полтаві за останні два роки. Лишилося 534. З них 383 — вуличні. Таке скорочення пояснюють великими втратами води через недогляд за вуличними колонками.

— За кілька метрів — Біла альтанка, центр Полтави, а ми воду беремо з вуличної колонки. Влітку багато людей тут п"ють воду, набирають у пляшки, навіть купаються. Такого, щоб машини мили чи бовталися довго, не буває. Мешканці дому не дозволяють. Кому ж потрібно болото перед двором, — говорить полтавка 27-річна Євгенія Мартусь. Живе у будинку N5 на вул. Жовтнева. — За колонку платимо 50 гривень у місяць. Провести в дім не можемо — норми не дозволяють.

Кілька років тому працівники водоканалу видали користувачам вуличних колонок спеціальні ключі. Без них набрати води неможливо.

— Колонки старі, постійно ламаються. Якщо викликаєш ремонтників, можеш і кілька днів без води сидіти. Їх ніхто не перевіряє, не проводять профілактики, — каже Олександр з мікрорайону Кобищани. — Взимку взагалі катастрофа, хоч не відходь від цієї колонки. Старики чи студенти не докручують вентиль, вода тече і замерзає. А щоб провести воду в дім, стільки кабінетів треба пройти і грошей викласти — не на один рік клопоту вистачить.

У "Полтававодоканалі" пояснюють: колонки, якими користуються багато людей, прибирати не будуть.

Видали спеціальні ключі. Без них набрати води неможливо

— Три роки тому в Полтаві було більше колонок, ніж у Дніпропетровську. Хоча наше місто в кілька разів менше. Тому вирішили рівномірно розподілити їхню кількість по місту, а бездоглядні прибрати, — пояснює Олександр Мєлкозьоров із "Полтававодоканалу". — Нам дешевше підключити кілька будинків до води, ніж утримувати одну колонку. Якщо небагато людей користуються нею, робимо проекти, документацію і допомагаємо провести воду в дім.

Найбільше знищили колонок у Київському районі. В Октябрському поки що не починали. Зняти зайві планують упродовж наступних двох років.



У воді зі свердловин нітратів більше норми

У приватному секторі Полтави пробивають свердловини чи колодязі 11–15 м завглибшки. На це витрачають 5–7 тис. грн. Дозволи, як правило, не беруть.

У "Полтававодгоспі" не гарантують, що звідти можна пити. Кажуть, у межах міста у воді зі свердловин нітратів більше норми. Діти від такої можуть померти.

— У Полтаві немає центрального водовідведення. Виходить замкнене коло, — розповідає 60-річний Володимир Кириленко, головний інженер "Полтававодгоспу". — Ставки біля Співочого поля, вулиці Панаса Мирного виконують функцію накопичувачів. Якщо не прослідкують, туди потрапляють каналізаційні стоки, інший бруд. Стіни вигрібних ям повинні бути водонепроникними, а їх роблять абияк. За таких умов будь-що може потрапити у воду свердловини.

Зараз ви читаєте новину «Дешевше підключити кілька будинків до води, ніж утримувати одну колонку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі