середа, 14 листопада 2007 07:06

Держава годує глобинських коней двічі на рік

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Керівник кінного двору Вадим Буряк хоче відкрити туристичний маршрут Глобинським районом. Туристів за плату кататимуть на конях. Зароблені гроші підуть на корм для тварин
Керівник кінного двору Вадим Буряк хоче відкрити туристичний маршрут Глобинським районом. Туристів за плату кататимуть на конях. Зароблені гроші підуть на корм для тварин

— У стайнях замерзає вода. У нас немає нормального приміщення, — каже керівник Глобинського кінного двору Вадим Буряк, 36 років. — Утепляли стіни картоном із ящиків. Але ж дах таким чином не поремонтуєш.

Кінний двір чотири роки тому був створений за рішенням районної влади. Перебуває на балансі району. Тварин розмістили в трьох сараях колишнього сільського господарства ім. Мічуріна в Глобиному. Нині утримують 32 коней. З районного бюджету виділяють гроші лише на 12, бо за документами саме стільки тварин офіційно перебувають на балансі.

— На ці кошти тварини їли б двічі на рік, — каже Буряк. — Керівництво району не переймається нашими проблемами. Щоправда, цього року райрада виділила кошти на медикаменти та на покращання стану тренувального майданчика.

20 коней утримують своїми силами. Назбирали тварин по господарствах. Частину віддали з колишнього кінного комплексу в селі Святилівка Глобинського району. Породистих навіть хотіли пустити під ніж, бо не мали чим годувати. Деякі були настільки худими та знесиленими, що не могли вийти з сараю. Збільшилося поголів"я і за рахунок приплоду.

— Про корми дбаємо самі. Запасів у нас немає, — бідкається Буряк. — Були часи, коли, крім води, коням не було чого дати. Тож двоє здохли від голоду.

У стайні холодно. Біля входу лежить невелика купа буряків.

— Улітку на конях охороняли поля трьох господарств. От і заробили, — пояснює Вадим Буряк. — Трохи корму принесли місцеві жителі. Часто випрошую щось у господарств району. Нерідко купую й за власні гроші.

Аби прогодувати всіх тварин, треба майже 20 т зерна та 60 т сіна на рік. Кінному господарству виділили 2,5 га землі, на якій посіяли овес. Зібране зерно вже згодували. Сіна не заготовили.

Тварини в загорожах не прив"язані. Є російські, орловські рисаки, тракени, українські верхові коні.

У кінному дворі навчають дітей верхової їзди.

— Навесні та влітку тут тренується понад півсотні дітей, узимку — близько тридцяти. Займатися дітям можна з п"яти років із дозволу медиків, — розповідає тренер Оксана Гарькава. Вона другий працівник цього двору. Ще були два конюхи, однак звільнилися через низьку зарплату — 300 грн.

Участі в змаганнях між школами верхової їзди вихованці двору ще не брали. Проводять тільки внутрішні.

— Навесні плануємо позмагатися з наїзниками на Черкащині. Костюми позичимо в кременчуцькій кінно-спортивній школі "Фаворит", — веде далі Вадим Дмитрович. — У нас є талановиті учні. Тренуються переважно діти із незаможних сімей. Заняття безплатні.

Також тут проводять уроки іпотерапії. Під час катання, завдяки теплу тварини та її рухам, у дітей лікують церебральний параліч, психічні хвороби, заспокоюють нерви. До Глобиного привозять вихованців Градизької школи-інтернату для дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Вадим Буряк показує фото хлопчика років чотирьох, який самостійно не міг підвестися та тримати голову. Після двох тижнів занять він майже без сторонньої допомоги сидів на коні.

Зараз ви читаєте новину «Держава годує глобинських коней двічі на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі