четвер, 09 грудня 2010 18:49

"Дає чек на гривню, а просить дві"

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Паркувальник 57-річний Віктор Нікітов закладає чек за ”двірники” машини
Паркувальник 57-річний Віктор Нікітов закладає чек за ”двірники” машини

У вівторок, 7 грудня, близько 9.00 біля Центрального ринку в Полтаві майже всі парковки зайняті. Місця для стоянок автомобілів виділили на вул. Шевченка, Куйбишева, Новобазарній, Рози Люксембург і Чапаєва. Біля обласної лікарні дозволено стояти безплатно.

— Якось приїхав до Центрального ринку, паркуюся. Підходить жіночка. Вид такий, ніби не вистачає 100 грам похмелитися. Дає чек на гривню, а просить дві, — пригадує полтавець Стас Кравченко. — Я обурився, прошу пояснити, чому мушу платити більше. Тітка покліпала очима і десь пішла.

Година користування міською парковкою коштує 1 грн. За словами паркувальників, за кожні наступні 10 хв. беруть по 1 грн. На двірниках автівок залишають чеки, де вказують час, коли приїхала машина.

— Найчастіше водії скаржаться, що дорого беремо. Можуть не заплатити. Обматюкають і поїдуть. Зранку вже один на "бусі" визвірився. Каже мені: "Ви на Мамая працюєте, а я сам на себе. Не платив і платити не буду". Усі відмовки вивчила напам'ять: "заплачу, як повернуся", "я на хвилину", "зараз розміняю гроші й принесу", а потім тікають, — розказує паркувальник Валентина, прізвище просить не називати. Стоїть на вул. Шевченка, одягнена в теплі штани і довгу дублянку. — За день так намерзнуся, що приїжджаю додому і не можу відігрітися.

Робочий день працівника парковки триває з 8.00 до 14.00. Проте більшість кажуть, стоять довше, доки не закриється базар і не роз'їдуться машини. Найбільше їх паркують у вихідні, вівторок і п'ятницю. За планом, щодня паркувальник має обслужити 80-100 автівок. За роботу отримують близько 700 грн зарплати в місяць. Кажуть, мають "чайові" від постійних клієнтів.

— Буває, телефонують, просять залишили їм місце. Крутелики інколи дають п'ятьорку, щоб машину ніхто не зачепив. Дивимося за всіма, няньчимося, мов із дітьми, — розповідає жінка, не називається. Працює на перехресті Чапаєва і Куйбишева. Під'їжджають "жигулі". — Давай сюди, викручуй, браток, — паркувальщиця виходить на середину дороги, однією рукою показує шлях "жигулям", іншого водія просить зачекати. — Машин побільшало, а нових парковок немає.

Щосуботи за гроші можна припаркуватися біля авторинку на трасі Харків–Київ. Раніше стоянки працювали на площі перед Південним залізничним вокзалом, між магазином "Дружба" і кінотеатром "Колос" на вул. Гоголя.

Чи планують збільшувати кількість парковок у Полтаві, з'ясувати не вдалося. Ігор Дудка з прес-служби міськради пояснив: начальника комунального підприємства "Парковка" Геннадія Тараненка нещодавно призначили. Він ще не в курсі справ. Найближчим часом проведуть реорганізацію структури, вона контролюватиме роботу і комунальних ринків.

На перетині вул. Спаської і Паризької Комуни біля пам'ятника на місці відпочинку царя Петра І щодня паркують багато автівок. Залишають машини по кільцю Корпусного парку. За правилами дорожнього руху там зупинятися заборонено. За це штрафують на 255–340 грн.

2580

Стільки автівок зареєстрували цього року в Полтаві. Торік у місті було 53920 машин, тобто кожен шостий мешканець обласного центру має транспортний засіб. За даними міської ДАІ, протягом року оштрафували 620 водіїв за паркування в неналежному місці.

Зараз ви читаєте новину «"Дає чек на гривню, а просить дві"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі