четвер, 28 серпня 2008 15:41

Чорна бузина в погребі захищає від гризунів

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Тамара Риженко із села Набережне на Глобинщині виходить зі вхідного погреба й показує відро картоплі сорту Космос минулорічного врожаю. Бульба добре збереглася, сусідство із буряком — не зашкодило
Тамара Риженко із села Набережне на Глобинщині виходить зі вхідного погреба й показує відро картоплі сорту Космос минулорічного врожаю. Бульба добре збереглася, сусідство із буряком — не зашкодило

Жителька села Набережне Глобинського району 68-річна Тамара Риженко готує вхідний погріб до зберігання нового врожаю — прибирає залишки торішніх овочів. Каже, випробувала на собі чимало способів зберігання овочів і фруктів. Зупинилася на дієвих.

— З усього картопля зберігається найкраще. Її можна насипати на дерев"яні дошки або прямо на землю. Тільки вносити в погріб теплу її не варто, нехай охолоне, — радить жінка. — Коли в нас ще не було вхідного погреба, а тільки земляний, буряки зберігали так: наламаємо гілок із листям із звичайної чорної бузини й обставимо ними стінки погреба, а тоді насипаємо буряк. Цим методом користуємося й тепер, бо трохи буряків зберігаємо й в старому погребі. Бузина — найефективніший спосіб. Чоловік Михайло вичитав його в якійсь газеті. Застосовувати його можна й у вхідному погребі. А до цього викурювали кротів димовими шашками "Сера".

Щодо капусти, то жінка розповідає, що в земляному погребі вона зазвичай не зберігається — гниє. Тому зберігає її у вхідному на дерев"яних полицях. Тільки розкладає одну біля одної, а не купками. Вимощувати її треба качаном наверх. А на східцях погреба можна накладати купками, аби лише не скочувалася вниз. Не рекомендує прислуховуватися до порад, що капусту треба обмотувати в целофанові пакети чи газету. Останній метод родина Риженків перевірила — капуста зіпсувалася.

Чищену моркву укладаю у мішки з-під цукру

— А от чищену моркву укладаю у звичайні мішки з-під цукру. Так вона точно збережеться до весни. Тільки мішки не можна класти один поверх одного, а треба ставити поряд, — продовжує Риженко. — У земляному погребі до весни вона не долежувала. Узагалі вхідний більш практичніший. Там рідко заводяться шкідники. У нас у середині він ще й цеглою обкладений. Як би не хотіла, та яблука в погребі чомусь не зберігаються. Мабуть, із городиною не сумісні.

— Чула, що моркву можна тримати в погребі в піску. Але він має бути вимитим від глини та сухим. Інакше вона проросте, — додає дочка Риженків Валентина Панасенко.

Цибулю та часник господиня зберігає на горищі будинку. Цибулю — насипом, а часник — у дерев"яних або пластмасових ящиках. Узимку, якщо великі морози, часник накриває ковдрами або старим теплим одягом. А цибулю — лише тонкою тканиною чи газетою. Вона не так боїться холодів.

— Медові гарбузи ми в погребі не тримаємо. Їм потрібне тепло. У будинку вони збережуться аж до травня, — ділиться. — Так само й солодкий перець. Зриваю його перед заморозками ще майже зеленим. У кімнаті в ящику він достигає і його теж можна їсти до кінця весни. Якщо перцю багато, ще й на базар можна повезти.

Тамара Риженко днями зібрала врожай квасолі. Зберігатиме її на горищі. А якщо потрібна якісна насіннєва квасоля, радить насипати її в пластикову пляшку й тримати в морозилці аж до посадки.

— Коли моя дружина Параска була жива, ми восени, доки земля не промерзла, копали яму глибиною один метр і клали туди трохи капусти, моркви та буряка, — каже 99-річний Василь Козина із села Погреби Глобинського району. — Потім присипали землею. Весною відкопували й овочі були такими свіжими, як їх ніби тільки поклали туди. Ніяких морозів вони не боялися.

Зараз ви читаєте новину «Чорна бузина в погребі захищає від гризунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі