четвер, 05 червня 2008 17:00

Ціни на навчання підняли через інфляцію

 

4 червня абітурієнти склали останній тест основної сесії зовнішнього оцінювання. До кінця червня учасники матимуть на руках усі сертифікати з результатами.

На Полтавщині було 18,5 тис. бажаючих скласти тести. 14 тис. із них — випускники загальноосвітніх шкіл. Понад 100 осіб не потрапили на випробування, тому складатимуть його з 26 червня по 4 липня. Після цього вузи розпочнуть прийом сертифікатів. Без них вступити неможливо. Прийматимуть сертифікати, які мають щонайменше 124 бали за 200-бальною шкалою.

Про наповненість закладів студентами ніхто говорити не береться.

— Сьогодні ще жоден вуз України не може визначитися, скільки випускників до них прийде цього року. Переважно діти набирають 124 прохідних бали, — запевняє начальник обласного Головного управління освіти і науки Володимир Мирошниченко.

В Українській медичній стоматологічній академії в Полтаві зазвичай найпопулярніша стоматологія. Торік на безкоштовне місце був конкурс 1,4 особи й понад дві на платну основу. Цьогоріч академія прийматиме студентів лише за сертифікатами.

— У новому році вартість навчання зросте на три тисячі гривень, — каже заступник відповідального секретаря приймальної комісії академії Іван Нємченко, 46 років.

Навчання в Полтавському педуніверситеті подорожчало до 5 тис. грн.

— Піднімаємо оплату за коефіцієнтом інфляції, — пояснює секретар приймальної комісії вузу Роман Сітарчук, 41 рік.

2007-го найбільший конкурс у педуніверситеті був на фізкультуру — 1–2 особи за контрактом і 6 людей — на бюджет. Традиційно найпопулярніші іноземні мови.

— Усього на англійську й німецьку було 20 бюджетних місць із 130. Заяв на безкоштовні подали 140 вступників. Це сім осіб на місце. З історії та географії — три людини на місце. Цього року на географію буде мало, — припускає Сітарчук. — Усього 35–40 чоловік здали сертифікати по області. У нас є сумніви, що можемо закрити ліцензовані місця. Держзамовлення на географію — 15 місць, платних — 30.

В обласному управлінні освіти цю інформацію спростовують.

— На тест із географії на Полтавщині зареєструвалося 605 осіб. 82 відсотки із них прийшли, — каже головний спеціаліст управління Наталія Барболіна.

У Полтавській державній аграрній академії торік найбільший конкурс був на фінансах — 3–4 особи на місце. На механіків — 2 людей на місце, а на агрономію вступали майже без конкурсу, розповідає секретар приймальної комісії Тетяна Ольшанська, 26 років.

У Полтавському університеті споживчої кооперації України найпопулярнішою серед абітурієнтів 2007-го була готельно-ресторанна справа — 20 осіб на місце.

У Кременчуцькому державному політехнічному університеті найбільш затребуваними були економічні та технічно-гуманітарні спеціальності — до 10 претендентів на місце.

87% випускників шкіл Полтавщини виявили бажання вступити до вищих навчальних закладів, як і торік. 2–4% зорієнтовані на професійно-технічну освіту. Це з"ясували під час опитування базові центри зайнятості в райцентрах.

— Рівень роботи школи завжди оцінювався по тому, скільки випускників пішло у вузи. Така помилкова оцінка сприяла тому, що школа орієнтує дітей на вищу освіту, — каже директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва, 48 років. — Нині є дефіцит працівників робітничих професій, тому наше завдання — переорієнтувати дітей на їх здобуття. Ці професії дають гарантію постійної зайнятості на все життя, стабільне зростання статків і відсутність безробіття.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на навчання підняли через інфляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі