середа, 26 березня 2008 18:27

Цигарки міняють на банани й мінералку

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Волонтерка акції ”Полтава проти паління” 14-річна учениця Полтавської гімназії №17 Юлія Меркулова дає 20-річному студенту аграрної академії Сергію Ковальову півлітрову пляшку мінералки ”Зіньківське джерело” взамін на 12 цигарок
Волонтерка акції ”Полтава проти паління” 14-річна учениця Полтавської гімназії №17 Юлія Меркулова дає 20-річному студенту аграрної академії Сергію Ковальову півлітрову пляшку мінералки ”Зіньківське джерело” взамін на 12 цигарок

Із 24 до 28 березня триває акція "Полтава проти паління". Курцям пропонують обміняти цигарки на банани, стартові пакети "Діджус" і МТС, мінеральну воду "Зіньківське джерело" чи вітамін С у пігулках.

На вул. Жовтневій у восьми місцях працюють по три волонтери. Поблизу магазину "Астера" стоять троє дівчат.

— Пропонуємо людям зробити перший крок, щоб кинути палити. Просимо повикидати з кишень сигарети, — розповідає студентка педуніверситету, волонтерка міського центру соціальних служб для сім"ї, дітей і молоді Юлія Вдовіна, 18 років.

— Усе залежить від того, скільки цигарок людина погодиться викинути. Якщо пачку, то отримає стартовий пакет, — зауважує її колега Ірина Петраш, 18 років. — Якщо кілька — вітаміни або журнал. Дивимося, як легко людина це робить.

Переважно зупиняють тих, хто курить.

— Більшість навіть не хочуть говорити. А деякі викидають сигарети заради того, щоб їм щось дали, — каже Ірина. — Дівчата соромляться розповідати про себе. Викидати сигарети не бажають. Кажуть, що воду чи банани куплять і так.

Бажаючим кинути курити радять відвідати Клініку, дружню до молоді по вул. Станіславського, 2 у мікрорайоні Сади-2. Там анонімно позбавлять від шкідливої звички.

Підходять двоє студентів-третьокурсників Полтавського технікуму нафти та газу з цигарками.

— Ви готові зараз кинути палити? — звертається до одного з них Юлія.

— Давайте! А що мені за це буде? — запитує Руслан Заливчий, 18 років, і топче свою сигарету.

Їм пояснюють умови.

— Я вчора таку воду пив. Давайте стартовий пакет "Діджус" і я викину пачку, — каже його товариш 18-річний Вадим Поліщук і викидає в урну пачку сигарет "Мальборо".

Вадим курить три роки, Руслан — чотири.

— Я почав у восьмому класі з другом за компанію, — згадує Вадим. — Досі кинути не можу.

— А я просто захотів навчитися, а тепер за компанію курю, — усміхається Руслан. — Учора ми добряче погуляли, то сьогодні вже докурював другу пачку за день. У тій, що викинув, було 10 цигарок. Не шкода. Он продають, за чотири гривні нову куплю. Курить-то нада.

18-річний учень ПТУ N21 Максим Каленіченко вже два дні викидає цигарки. Курить місяць.

— Пацани підсадили курити. Та я вже тут по пунктах навикидався — цілу пачку. Зате бананів наївся, — сміється Максим. — Курю кругом, у нас країна така.

28 березня акція закінчиться концертом на Театральній площі Полтави о 16.00. Виступатимуть переможці проекту "Шанс" із Полтавщини.

Зараз ви читаєте новину «Цигарки міняють на банани й мінералку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі