четвер, 15 січня 2009 15:50

Через рак Олександрові Зелінку потрібно замінити коліно на штучне

Через рак Олександрові Зелінку потрібно замінити коліно на штучне

Наприкінці листопада 13-річному Олександрові Зелінку із села Ковалеве Котелевщини діагностували пухлинне новоутворення правого колінного суглоба. За два тижні діагноз рак підтвердили медики Національного інституту раку Києва. На лікування хлопця потрібні гроші. Він майже не стає на ноги. Пересувається на візку або на милицях за підтримки матері.

Тітка Сашка 44-річна Галина Сідько розповідає, хлопець ще з початку року почав кульгати. 2004-го поліз на дерево за яблуками й упав. У райлікарні сказали, що перелом. Наклали гіпс. За місяць зняли. Але коліно залишалося опухлим.

— На осінніх канікулах бігав, грався. Веселий такий був. Ходив у школу. А то прийшов одного дня гарячий, — розказує Сідько. — Температура під 40, рвота. Дали йому аспірин, поставили компрес з води й оцту. А вранці повезли в райлікарню. Нога за три дні розпухла до ужасу. Наче ось проколоти — і лопне. Він же у нас ніколи не хворав. Крєпкий такий хлопчик.

Олександр живе з матір"ю Ніною, 36 років. Хлопець ніколи не бачив свого батька.

— Знаю, що був у неї якийсь западенець. Василем звався. У нього була інша сім"я. Приїжджав на роботи в Ковалеве, — веде далі жінка. — Сестра довго скривала свою вагітність. Ми думали — поправилася. Вона тоді робила в лісництві, ялинки садила. А якось приїжджає. Каже, вагітна й рожатиме.

Ніна не сказала батьку Сашка про вагітність. Коли народився син, записала на своє прізвище.

Кілька років тому внаслідок роботи з отрутохімікатами в місцевому сільгосппідприємстві в Ніни Зелінко відмовили надниркові залози. Їй дали інвалідність. Щомісяця витрачає до 300 грн на ліки.

Щоб відвезти сина до Києва, Зелінки продали корову. Кілька пенсій на лікування онука віддала бабуся, допомогли тітка, двоюрідні сестри і брати. Школярі та вчителі зібрали 300 грн.

У Києві Олександра почали лікувати хіміотерапією. Онколог Котелевської лікарні Тарас Березка каже, хворому юнакові потрібна буде операція із заміни колінного суглоба на штучний.

Нині хлопець в обласному тубдиспансері Полтави. Звідти його повезуть до ортопедичної клініки Харкова.

— Де ж нам таких грошей взяти, — плаче Ніна Зелінко. — Я в "Без Табу" недавно дивилася: така операція коштує 120 тисяч доларів. Зараз сказали на першу блокаду хімії 9 тисяч гривень знайти. А в мене тільки 5.

Перерахувати гроші на лікування Олександра Зелінка можна на рахунок Зелінко Ніни Яківни: код отримувача 2627903848 у ПриватБанку, рахунок 10025800118401.

Зараз ви читаєте новину «Через рак Олександрові Зелінку потрібно замінити коліно на штучне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі