понеділок, 24 жовтня 2011 05:45

Через неузаконені котли відрізають від газу

"Ми — звичайні сільські родини. Аби зекономити на газові, пару років тому замінили старі котли на новіші, економніші. Зараз "Полтавагаз" кинулася їх узаконювати. Аби тільки звірити дані — цілий день треба згаяти в "Полтавгазі". Ще й гроші платити. Чи обов'язково узаконювати котли, які поставили кілька років тому?"

Воловська, Туряниця, Соловей.

Село Бугаївка Полтавський район.

— Усі дії у системі газопостачання: поміняти котел, колонку чи ще щось — потрібно фіксувати в "Полтавагазі". Процедура обов'язкова для всіх, — каже Богдан Галькевич, 25 років, зі служби експлуатації внутрішньобудинкових мереж газового постачання обласного підприємства "Полтавагаз". — Нині проводимо планові перевірки. Маємо графік обходу населення. Багато людей поміняли котли та неузаконили їх. Якщо виявили неузаконений прилад, змушені негайно припинити подачу газу у цей будинок. Але йдемо людям на уступки. Якщо абоненти кажуть, самі поїдуть і оформлять всі документи, відрізати від газу не будемо.

Щоб узаконити прилади, необхідно привезти до "Полтавагазу" паспорт, ідентифікаційний код, копії паспортів газового приладу і квартири, акт пічника. Якщо відрізали газ — за повторний пуск платять 18,34 грн. Проектна документація на узаконення котла, якщо він установлений за правилами, коштує від 25 грн. Якщо ні — котел доведеться переносити, витрати зростуть. Акт пічника обійдеться до 200 грн.

— Цей акт видають жеки чи приватні фірми, котрі мають ліцензії на роботи з газовим обладнанням, — продовжує Богдан Ігорович.

У Полтавагазі" близько 1500 заявок на узаконення газового обладнання.

— Так багато ніколи не було, — каже Галькевич. — Люди масово заміняють старе газове обладнання. Нові котли займають менше місця, економні, мають автоматику. Якщо неполадки у системі опалення чи щось з димоходом, котел просто вимикається. Частіше люди по оголошенню знаходять якогось робітника. Можливо, сподіваються, що газовики не перевірятимуть заміну обладнання, або не знають, що так треба робити.

Зараз ви читаєте новину «Через неузаконені котли відрізають від газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі