середа, 16 січня 2008 18:39

Центр Глобиного забудують багатоповерхівками

  Такою за 25 років має бути центральна частина Глобиного. Вулиці збережуть, але з’явиться багато новобудов. На схемі позначено сучасне розташування окремих установ і підприємств''.
Такою за 25 років має бути центральна частина Глобиного. Вулиці збережуть, але з’явиться багато новобудов. На схемі позначено сучасне розташування окремих установ і підприємств''.

Цього року в Глобиному почнуть реалізовувати генеральний план забудови міста на 25 років. Понад рік його розробляли в Полтавському технічному університеті імені Кондратюка.

— Нова забудова передбачає розподіл центральної частини міста від вулиці Мічуріна до вулиці Промкооперації на десять кварталів. Загальна площа забудови майже 93 гектари, — розповідає начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Глобинської райдержадміністрації Валентин Стьожка, 53 роки. — За приблизними підрахунками, на реалізацію генплану потрібно мільярд гривень.

Грошей у міському бюджеті немає. Залучатимуть кошти з державних програм та інвесторів.

Планують звести 20 п"ятиповерхівок. Можливо, збудують і дев"ятиповерхівки. Для цього знесуть одноповерхові будинки в центрі міста. У більшості багатоповерхівок перші поверхи займатимуть офіси. У кожному кварталі буде продуктовий магазин.

— Один "квадрат" житла в новобудові в найближчі роки коштуватиме близько трьох тисяч гривень. Тож ціна трикімнатної квартири буде 250–300 тисяч гривень, — веде далі Валентин Олексійович.

Нині 165 жителів Глобиного стоять у черзі на житло.

Також планують реконструювати приміщення міської ради та готелю "Берізка". На місці друкарні зведуть Будинок преси і друкарні. Між районним Будинком культури і стадіоном на місці старого кінотеатру зведуть спортивно-розважальний комплекс із  тренажерним залом і залом аеробіки, фітнес-клубом. Також з"являться нові парки, обладнають дитячі ігрові майданчики, автостоянки та території для гаражів.

Проектанти передбачили можливий варіант перетворення центральної вулиці Леніна на пішохідну — від вул. 1 Травня до вул. Четверякова.

На місці ринку планується будівництво критого. Для продавців одягу і промтоварів зведуть міні-маркет.

— При забудові центральної частини зіткнемося з проблемою переселення мешканців, — каже Стьожка. — Міська рада повинна побудувати або надати їм відповідне житло на території, що влаштовуватиме переселенців. Будівництво також сповільнюється відсутністю в місті централізованої каналізації. Для введення її в експлуатацію потрібно понад мільйон гривень. Міському бюджету такі кошти не під силу.

Навпроти міськради хочуть поставити пам"ятник засновнику Глобиного, останньому писареві Нової Запорізької Січі Іванові Глобі.

— Його висота сягне більше двох метрів, — додає Валентин Олексійович.

Добре сплановані Гадяч, Лубни, Миргород і Комсомольськ

Генплан міста повинен бути поділеним на етапи його реалізації, під яку закладені реальні кошти. Лише за цієї умови документ має перспективу, говорить член правління обласної організації Національної спілки архітекторів України 60-річний Євген Ширай. Він нині на пенсії, 26 років був головним архітектором області.
— Слабке місце в плануванні райцентрів — інженерне забезпечення, — зауважує Ширай. — Не скрізь є центральні очисні споруди, центральне тепло- та водозабезпечення.
Гадяч, Лубни, Миргород — міста належним чином спроектовані. Їх можна брати за зразок, вважає фахівець. — Хороший приклад планування — Комсомольськ.
2007 року генплан майбутньої забудови переглянули в Кременчуці. У документі детально "розібрана" територія. "Не залишилося жодної білої плями", наголошує Ширай. Це відповідає сучасним європейським методикам створення генпланів. Західні архітектори показують призначення кожного квадратного метра міста. Така схема приваблива й зрозуміла потенційним інвесторам.
Торік переглянули й генплан Полтави. Новим документом населення обласного центру передбачене в 325 тис. жителів. Нині в місті їх 315 тис. Попередній генплан 80-х років передбачав населення 500 тис. осіб.

Інна МОСКАЛЬЧУК

Зараз ви читаєте новину «Центр Глобиного забудують багатоповерхівками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі