четвер, 24 січня 2008 18:15

Будинок у приміському селі вдвічі дешевший за міський

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Євген та Тетяна Пугачі з донькою Катериною у власному будинку в селі Тахтаулове Полтавського району. Навесні родина робитиме в помешканні опалення. Цієї зими користуються пічкою та електрообігрівачем
Євген та Тетяна Пугачі з донькою Катериною у власному будинку в селі Тахтаулове Полтавського району. Навесні родина робитиме в помешканні опалення. Цієї зими користуються пічкою та електрообігрівачем

"Півтора року тому купили хату на сто квадратів за шість тисяч доларів. Раніше вона була на два входи. Знайшли за оголошенням. Будинок був у поганому стані", — розповідає про своє житло в селі Тахтаулове, що за 10 кілометрів від Полтави, 21-річна Тетяна Пугач. Із 27-річним чоловіком Євгеном і донькою Катею, 4 роки, вони живуть у будинку на чотири кімнати з галереєю. Ванної кімнати немає, туалет — надворі. Мають 20 соток землі.

Переїхали сюди з рідного селища Опішня Зіньківського району, що за 50 км від Полтави. Після одруження жили з батьками Євгена. Він працював у Полтаві на кондитерській фабриці. Додому приїжджав на вихідні. Потім Тетяна з донькою переїхали до міста. Винаймали приватний будинок на околиці, у районі дендропарку. Щомісяця платили по 300 грн, окремо за комунпослуги.

На хату в Тахтауловому половину грошей дали батьки, решту назбирали самі.

Як переселилися — побілили стіни, пофарбували підлогу.

— Дах під старою черепицею почав текти. На заміну потратили майже чотири тисячі гривень, — згадує Євген.

Тетяна кутається в курточку, на ногах теплі шкарпетки.

— Із весни хочемо робити опалення, — пояснює жінка. — Торік викопали колодязь, бо до водогону далеко. Встановимо водяний насос. Переплануємо кімнати.

У будинку газо-пічне опалення. Тепло лише в двох кімнатах.

— У галереї зробили кухоньку. Коли були морози, олія в пляшці замерзла, — сміється Євген.

Він щодня їздить на роботу до Полтави. Працює в ювелірний майстерні. Тетяна допомагає чоловікові. Доньку возять у дитсадок до міста.

Однокімнатну квартиру без ремонту на околиці Полтави можна придбати за $33–35 тис. Майже вдвічі більший за площею будинок у приміському селі коштує вдвічі дешевше.

За останні роки зріс попит на приміське житло та земельні ділянки. Вибір сільських будинків обмежений.

— Добротні будинки не дешевші, ніж квартири в Полтаві, — розповідає голова Тахтаулівської сільради Олександр Пузир.

За останній рік у Тахтауловому й Жуках, що під Полтавою, кількість жителів збільшилася на 60 осіб. Цього року сільрада хоче розбити поля за селами на ділянки під забудову.

У Біликівській сільраді в передмісті Миргорода торік купили п"ять будинків. Багато жителів їздять до райцентру на роботу. Щогодини від Біликів курсує автобус.

— Хат на продаж мало, — каже головний бухгалтер Біликівської сільради Марія Герасименко, 48 років. — Розвалених багато. Та люди не хочуть їх брати.

У селі можуть виділити земельні ділянки для зведення будинків.

— Землю не продаємо та не даємо, бо розпаювання не проведене. Вільних будинків у селі немає, — розповідає голова Потоківської сільради Кременчуцького району Василь Никифорук, 50 років.

За останній рік у Потоках купили з десяток хат.

Розкуповують хати на об"їзній дорозі

— Молодь із Кременчука старається купити житло в місті, — говорить 24-річна Олена Білецька з агентства нерухомості "101 квартал" у Кременчуці. — Найохочіше купують будинки у приміському селі Піщане.

У селах під Кременчуком житло зі зручностями коштує до $40 тис. Трикімнатна "хрущовка" в місті — від $45 тис. За сотку землі у Кременчуці та Піщаному просять від $ 1 тис.

Директор агентства нерухомості "Ваш дім" із Лубен Ігор Касьян каже, ціни на будинки в приміських селах Засулля, Мгар, Войниха, Солониця на $5-7 тис. нижчі за міські. Розкуповують хати на об"їзній дорозі навколо райцентру в Мгарі та Вільшанці. Там гарна природа.

Асортимент квартир великий, а будинків обмаль. Трикімнатна квартира в Лубнах коштує від $30 тис. За сотку землі просять $1–1,5 тис.

У Комсомольську приміське житло купують у селах Салівка та Потоки.

— Негазифіковані хати в селі купують люди з невеликим достатком, — розповідає агент із нерухомості міста Комсомольськ Тетяна Рябцева. — Молодь, яка бере кредит, старається купити житло в місті. За трикімнатну квартиру там просять від 30 тисяч доларів.

Найбільший попит на приміські села довкола Полтави.

— Будинки в Ковалівці, Мачухах, Степному, Івонченцях, Рибцях, Тахтауловому, Яківцях дешевші за міські, — говорить експерт із нерухомості агентства "Центральне" у Полтаві Юлія Лукашенко.

Будинок на дві-три кімнати в Полтаві коштує від $45 тис. У селі за такий правитимуть на $15 тис. менше.

Попит на землю за містом незначний.

— Розбирають землю у Кротенках, Терновщині, Верхолах, Марківці, Копилах, — розповідає 35-річна Ольга Дірюга з агентства нерухомості "Регіон" у Полтаві.

Просять ділянки без старих забудов. Сотка коштує до $1 тис. Землю купують сімейні люди від 35 років.

— Ціна залежить від сусідства, — зауважує Ольга Вікторівна. — Якщо в сусідах начальник, то і світло у вас буде, і дорога хороша.


Ціни на приміське житло


 Приміське село Зручності  Ціна в доларах США, тис. 
 Тахтаулове Полтавського району  Цегляний, газифікований будинок, 3 кімн., є ванна, туалет  14
 Ковалівка Полтавського району  Будинок газифікований, поряд ліс, річка  62,6
 Гожули Полтавського району  Будинок цегляний, 4 кімн., вода, туалет у дворі  41,4
 Горбанівка Полтавського району  Будинок, каналізація, погріб, гараж, сарай  67,6
 Івонченці Полтавського району  Будинок, опалення, свердловина в дворі  40,4
 Піщане Кременчуцького району  Будинок без зручностей, газ, вода поруч, 3 кімн.  61,2
 Білики Миргородського району  Цегляний будинок, газ, ванна, туалет  15
 Балясне Диканського району  Будинок газифікований, каналізація, гараж  9
 Райцентр Нові Санжари  Будинок газифікований, вода,  господарські будівлі, гараж  55,4
 Салівка, передмістя Комсомольська  Будинок без зручностей, негазифікований, вода у дворі  7
 Райцентр Хорол  Будинок цегляний, зручності, супутникове телебачення  50,2
 Селещина Машівського району  Будинок цегляний, без газу, дві кімнати  3,4

Зараз ви читаєте новину «Будинок у приміському селі вдвічі дешевший за міський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі