четвер, 10 липня 2008 18:10

Будинки утепляють пінопластом

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Промислові альпіністи Андрій Селезньов (на передньому плані) й Олександр Абраменко до набивання пінопласту готують стіну дев’ятиповерхового будинку на вулиці Боровиковського, 9 у Полтаві
Промислові альпіністи Андрій Селезньов (на передньому плані) й Олександр Абраменко до набивання пінопласту готують стіну дев’ятиповерхового будинку на вулиці Боровиковського, 9 у Полтаві

"Було сідаю в залі дивитися телевізор і заодно натягаю валянки та 30 кофтин — така холодрига в кімнаті була", — розповідає 86-річна Анастасія Цюпка з будинку на вул. Великотирнівська, 31/1 в обласному центрі.

— У цьому будинку ми живемо 30 років. Його будували в радянські часи на скору руку — за чотири місяці, — додає її сусідка Олена Щербина, 62 роки. — У мене углова квартира з тріснутою панеллю. Внучка в гості не могла ходити — взимку температура більше 14 градусів рідко піднімалася.

Торік за кошти міської ради цей будинок повністю реконструювали — поклали базальтові плити.

— Там стіни були завтовшки 27 сантиметрів, — пояснює 28-річний Сергій Данько, виконроб фірми "ПП Мальований", що утепляє будинки. — Від того в кімнатах було сиро, стіни покривалися грибком, шпалери відклеювалися. Така біда в усіх панельних і блочних будинках.

Шість років тому в обласному центрі почали утепляти стіни будинків пінополістеролом — пінопластом. Раніше лише герметизували міжпанельні стики монтажною піною.

— Так захищалися від протікання стін через шви. А пінопласт захищає і від промерзання, й від води, — каже Данько. — Спершу пінопласт наклеюється на стіну, а тоді дюбелями прибивається. Поверх нього наклеюють склосітку, шпаклюють і фарбують. В основному замовляють утеплити кухні. Бо кімнати захищені балконом. Чотири будинки в місті вже збудовані із зовнішнім утепленням стін.

Промислові альпіністи Андрій Селезньов та Олександр Абраменко піднімаються на дах 10-поверхового будинку на вул. Боровиковського, 9. Одягають спорядження, беруть відра й інструменти.

До вентиляційних шахт прикріплюють канати й ними спускаються до вікна кухні на четвертому поверсі. Перед утепленням кельнею й молотком  відчищають стіни від штукатурки та фарби й загладжують.

— Найважче обминати телевізійні антени й тарілки, — розповідає після приземлення Селезньов. — А коли не працює ліфт, нам із підсобником усі матеріали треба пішки по багатьох поверхах носити на дах, щоб звідти спускати.

За рік "ПП Мальований" утеплює 140—160 помешкань. За утеплення однокімнатної квартири в 9-поверхівці беруть 1,4 тис. грн, двокімнатної — 2,4–3,2 тис., трикімнатної — 9,6 тис. грн.

— Базальтовими плитами буде на кілька тисяч дорожче. У приватному порядку їх не замовляють. Такий матеріал завозять із Києва великим об"ємом. Будинок по Великотирнівській і багато інших ми робили за гроші міськради, — продовжує Данько.

Торік на такі роботи міськвиконком виділив фірмі 310 тис. грн, цього року — 600 тис.

— Людина скаржиться в управління житлово-комунального господарства. Тоді фахівці обстежують її квартиру й роблять технічний висновок, чи потребує вона утеплення, — говорить директор фірми Юрій Мальований, 46 років. — Отоді й беремося виправляти помилки будівельників.

Зараз ви читаєте новину «Будинки утепляють пінопластом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі