четвер, 15 жовтня 2009 18:01

Більше батьків зважуються на другу і третю дитину

Автор: фото: Наталія ВІСИЧ
  Олександр і Валентина Рябоконі із Карлівщини у пологовому відділенні обласної лікарні в Полтаві. У подружжя народилося двоє синів
Олександр і Валентина Рябоконі із Карлівщини у пологовому відділенні обласної лікарні в Полтаві. У подружжя народилося двоє синів

У пологових будинках Полтавщини цього року порівняно з минулим на 7–8% зросла народжуваність. До кінця 2009-го очікують понад 15 тис. немовлят.

— Звичайно, державна грошова допомога впливає на збільшення народжуваності, — зауважує заступник голови облдерждміністрації 52-річна Надія Мякушко. — Торік її збільшили до 12 240 гривень. Відповідальна мати, народжуючи дитину, повинна розуміти, як вона буде її годувати. Сім"я почуває себе впевненіше, бо розуміє, що в перші три роки зможе утримувати дитину за рахунок державної допомоги. Стали частіше народжувати другу, третю дитину.

33-річна Валентина Рябоконь із селища Ланна Карлівського району минулої середи народила в пологовому відділенні при обласній лікарні двійнят Ярослава і Владислава. Жінка погладжує немовля, яке спить.

— Другого медсестра понесла на УЗІ, у нього шуми в сердечку. Ніби меншають, — каже Валентина. — Старшому синові Олександру вже 14 років. Із чоловіком дівчинку планували, а вийшло ще два хлопчики.

Жінка — головний бухгалтер у сільраді, чоловік працює вчителем музики у школі.

— Робота є, дах над головою теж. Кризи ми особливо не відчуваємо, — каже. — Отримала декретні, трішки відкладали. Речі купили тільки в роддом, забобонно ставимося до цього.

Під час вагітності сім"я ні на чому не економила.

Малюків годуватиму груддю. Це і корисніше, і зекономити можна

— Купляла і їла все, що хотілося. Пила всі вітаміни, які назначали, — зауважує Валентина. — Малюків годуватиму груддю. Це і корисніше, і зекономити можна.

24-річна Іванна Матляк із Більська Котелевського району на лікарняному ліжку прикладає до себе сина Мар"яна. Хлопчик щойно заснув після годування. Це друга дитина Іванни.

— Старшому Андрієві — три з половиною. Ми хотіли другу дитину, доки первісток ще маленький. Скоріше виростуть. Щоб не забувалося дуже, — сміється.

Жінка тримає вдома корів, свиней, кіз, биків. Чоловік Василь їздить на заробітки з бригадою будівельників.

— У селі кожна людина економно живе, — говорить. — Покупила тільки все необхідне в роддом. А так у мене все від першої дитини є.

За грошову допомогу на першу дитину Матляки купили хату. На що витратять гроші за другу, ще не думали.

— І ремонти в хаті потрібні, і дітям усього багато треба. Я 11-та в сім"ї, мій Василь — восьмий. Знаємо, що таке біда. Хочеться дітей вивчити. Щоб воно не на фермі десь зогнивало, а коло ручки сиділо.

На другій дитині Іванна хоче зупинитися:

— Не зарікаюся, але більше не хочу. Важко зараз поставити їх на ноги.

Ірина Петренко купує речі в комісійних магазинах

— Довго не зважувалася завагітніти, боялися з чоловіком, що по грошах дитину не потягнемо, — згадує полтавка 30-річна Ірина Петренко. Гуляє в Сонячному парку із сином, 10-місячним Артемом. — Але мені вже не 17. Та й грошей не вистачає завжди. Як Артемка народився, зрозуміла, що щастя не в грошах. Не обов"язково купувати коляску за 3 тисячі. Дитині-то байдуже — чи в модній її возять, чи у звичайній.

Зимово-літній візок Петренки купили за оголошенням за 400 грн. Частину дитячих речей передали родичі й друзі.

— Кроватка ще моя лишилася, радянська, — сміється Ірина. — Із капронового тюлю балдахін пошила, оздобила мереживом. Вийшло не гірше, ніж нова в магазині.

Речі дитині купує переважно в комісійних магазинах і секонд-хендах.

— Там вони набагато якісніші, ніж на базарі. Особливо взуття. І дешево виходить. Одяг перу на 60–90 градусів у машинці, кілька разів полощу, — розказує. — Звісно, дещо беремо нове. Стараюся попадати на розпродажі.

Ірина ще годує сина груддю. Штучних сумішей не купує.

— Варю кашки на молоці, пюре картопляне. М"ясо почали давати. Беру по 300 грамів телятини на ринку, плачу 13–14 гривень. На пару тижнів вистачає.

Зараз ви читаєте новину «Більше батьків зважуються на другу і третю дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі