четвер, 13 березня 2008 18:59

Безплатний рентген роблять в автобусі

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Лаборант пересувного флюорографа Ольга Моргун допомагає студентові Полтавського університету споживчої кооперації Олександрові Мокрію правильно стати, щоб зробити флюорографію
Лаборант пересувного флюорографа Ольга Моргун допомагає студентові Полтавського університету споживчої кооперації Олександрові Мокрію правильно стати, щоб зробити флюорографію

Із 5 березня до 5 квітня в Україні оголосили місячник боротьби з туберкульозом. Лікарі закликають пацієнтів робити флюорографію та розповідають про шкоду від недуги. На цю тему у школах учні писатимуть диктанти.

Торік у Полтавській області зафіксували 884 хворих, уражених паличкою Коха.

— Щогодини в Україні від туберкульозу помирає дві людини, — каже головний лікар обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру Володимир Печериця, 47 років.

Областю їздять шість рентгено-діагностичних автомобілів. Там роблять безплатні знімки легень.

Минулої середи спеціально обладнаний під рентген-кабінет автобус стояв біля Полтавського університету споживчої кооперації.

Його вікна щільно завішені темними шторами. Салон поділений на дві частини. При вході роздягальня з сидіннями. За нею кабіна для знімків. У другій частині за комп"ютером сидить лаборант пересувного флюорографа Ольга Моргун, 32 роки.

До роздягальні заходять кілька студентів. Другокурсник факультету економіки й менеджменту Олександр Мокрій, 19 років, стає біля рентгенапарату. З обох боків від хлопця закриваються двері. За кілька секунд він виходить.

— Я другий рік тут роблю рентген, — хвалиться. — Подобається, що не треба в черзі стояти. Швидко і зручно.

На моніторі висвічується зображення легень. Потім 30 сек. комп"ютер обробляє інформацію.

— Виходить хороша якість знімків. Результати бачимо одразу, — зауважує завідувачка флюороцентром при обласному протитуберкульозному диспансері, лікар-рентгенолог Наталія Гордієвська, 34 роки. — Усі дані зберігаємо в архіві на дисках.

Пересувні рентгенкабінети за 2007 рік виявили 75 випадків туберкульозу в жителів Полтавщини.

— У середньому це один хворий на 100 обстежених. Слабують люди різного віку. Та якщо недугу виявити вчасно, її виліковують і забувають. Тому треба перевірятися щороку. Бо коли в легенях з"являться порожнини, їх важко лікувати. Днями під час планового огляду в однієї зі студенток Полтави  діагностували туберкульоз. Знімок показав два отаких вогнища на легенях, — Наталія показує на пальцях кола розміром із п"ятикопійчану монету. — Хоча минулорічний огляд показав хороші результати. Дівчина — з благополучної родини. Вона здивувалася.

У легенях нема нервових закінчень, тому біль не відчутний

— Туберкульоз живе в кожному з нас, — пояснює завідувач диспансерного відділення Михайло Ільченко, 50 років. — Сидить в організмі й чекає сприятливих умов. Наприклад, грип перенесли, пневмонію або перенервувалися через щось, погано їсте. У цей час паличка Коха вилазить, як черв із яблука, і шукає слабке місце.

Хвороба небезпечна тим, що людина спочатку нічого не помічає.

— У легенях нема нервових закінчень, тому біль не відчутний, — зауважує Ільченко. — Якщо людина кашляє, пояснює це, наприклад, курінням. Жінка радіє втраті ваги й не думає, чому так сталося. Слабкість списує на важку роботу. А потім робить рентген — і в плач. Ніби й не бомж, під тином не валявся, а захворів. Тому треба регулярно обстежуватися.

За словами Гордієвської, на туберкульоз слабують переважно худі люди. Огрядні до лікарні потрапляють нечасто.

Половину рентгенологічних автомобілів потрібно міняти.

— Три, оснащені комп"ютерною технікою, придбані за останніх чотири роки. Інші три застарілі, 1980-х років випуску. Працюють на плівці. Вони вичерпали свій термін, але працюють надійно, — запевняє Володимир Печериця.

Нові коштують 420–500 тис. грн.

— Автомобілі призначені, щоб обстежувати неорганізоване населення, — зазначає Печериця. — Це непрацюючі, пенсіонери, колишні в"язні, мігранти. Їх ніяк організувати. Через дільничних лікарів ми сповіщаємо населення, що в якийсь час стоятиме пересувний флюорограф. Також не менше, ніж на два тижні, виїжджаємо до віддалених районів.

Деяких пацієнтів доводиться примушувати обстежитися.

— Одних просять, деяких треба заставляти, — веде далі медик. — Навіть дільничні інспектори беруть участь у подвірних обходах. Приводять бомжів, тимчасово проживаючих, алкоголіків, асоціальних елементів, які постійно ухиляються від обстеження. Їх перевіряють, щоб не заражали інших людей.

Лікарі кажуть, що опромінення під час рентгену не шкідливе.

— Доза дорівнює одному дню перебування на сонці, — пояснює Гордієвська.

Зараз ви читаєте новину «Безплатний рентген роблять в автобусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі