Ексклюзиви
понеділок, 18 лютого 2008 17:10

Безкоштовно латають дірки й ремонтують взуття

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Перукарка Оксана Гайова стриже Миколу Скринника, голову ради ветеранів у Михайлівці Машівського району. Жінка майже 11 років працює в територіальному центрі управління праці та соцзахисту населення. Разом із колегами приїхала в село надавати пенсіонерам б
Перукарка Оксана Гайова стриже Миколу Скринника, голову ради ветеранів у Михайлівці Машівського району. Жінка майже 11 років працює в територіальному центрі управління праці та соцзахисту населення. Разом із колегами приїхала в село надавати пенсіонерам б

Минулого четверга до сіл Павлівка й Михайлівка Машівського району мікроавтобусами приїхали дві мобільні групи працівників територіального центру управління праці та соцзахисту населення.

Пенсіонери й соціально незахищені громадяни безкоштовно користуватимуться послугами перукаря, швачки, ремонтуватимуть взуття. У села почали виїжджати з початку року, щочетверга за розкладом. Раніше таку допомогу надавали лише в терцентрі в Машівці.

— Чуть-чуть мене підстрижи, — каже 29-річній перукарці Оксані Гайовій голова ради ветеранів у Михайлівці Микола Скринник, 72 роки. Для соцпрацівників виділили кімнати в сільраді. — Ти ж не забула, як мені подобається?

Майже десять років чоловік їздив стригтися до Гайової в райцентр, за 25 км.

— Як стриже мене Оксанка, так за мною всі дівчата по селу йдуть! — сміється Микола Михайлович, роздивляючись нову зачіску в дзеркалі.

Перукарка великою щіткою обтрушує із нього волосся.

— Це вже десятий клієнт за день, — говорить. — Буває більше, а буває й троє. Усе залежить від того, чи знають люди, коли ми приїдемо. Розклад виїздів друкують у районній газеті та повідомляють сільрадам телефоном.

У сусідній кімнаті працює швачка Ольга Нарізька.

— В основному бабусі просять пошити простенькі платтячка, постіль, часто приносять латати дірки, — розповідає вона. — За важкі замовлення не беруся. Часу на це немає.

Речі віддають за кілька днів. Те саме із взуттям. Безкоштовно ремонтують та повертають, коли буде готово.

Тим часом, як пенсіонерів обслуговують при сільраді, мобільна група мікроавтобусом їздить по хатах,  розпитують, як працювали місцеві соцпрацівники.

Подібні центри є в усіх райцентрах Полтавщини. У Машівці відкрився 19 років тому, розташований на вул. Леніна, 120. У ньому працює 65 осіб. Соціально незахищеним громадянам надають безкоштовні медпослуги, роблять масаж. Є фізіотерапевтичний та лікувально-фізкультурний кабінети з тренажерами.

— Цього року запустили імітатор соляної шахти для людей із хворобами бронхіально-легеневої системи, — розповідає директор терцентру Ніна Новохатько. — За призначенням лікаря люди вдихають сіль та лікують кашель, бронхіт, пневмонію.

Також соцпрацівники допомагають немічним отримати компенсації по 1 тис. грн від знецінених радянських вкладів в Ощадбанку.

— Плануємо відкрити пральню. Послуга в основному буде розрахована на лежачих, — пояснює Ніна Андріївна. — Кімната вже готова, проведена каналізація, скоро придбаємо пральну машину.

21 лютого працівники Машівського терцентру приїдуть у Ряськівську та Коновалівську сільради, 28 лютого — у Малонехворощанську.

Оформити спадщину допоможе юрист

Із березня в територіальному центрі соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян Новосанжарської райдержадміністрації працюватиме  юрист. Він безкоштовно надаватиме консультації підопічним закладу.
— Фактично юрист у нас працює з жовтня минулого року. Він приймає людей двічі на тиждень. Поки що безкоштовно. Офіційно ввести таку посаду в штат плануємо наступного місяця, — пояснює начальник управління праці та соцзахисту населення Наталія Гомля. — Найчастіше старенькі просять допомоги в оформленні спадщини, щоб поділити її між дітьми. Бо самі не знають, як це правильно зробити.
У квітні в територіальному центрі планують відкрити соціальний офіс. Тут пенсіонерам роз"яснюватимуть пенсійне законодавство, як оформити пільги та субсидії.
— Для нього ми вже й приміщення підшукали. Лишилося оформити стенди з необхідними матеріалами, — каже Гомля. — Там працюватимуть спеціалісти Пенсійного фонду, управління соцзахисту та відділу юстиції.
До юриста можна звертатися за адресою: Нові Санжари, вул. Леніна, 30/1, каб. 5.

Валентина ІЩЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Безкоштовно латають дірки й ремонтують взуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути