середа, 01 жовтня 2008 18:12

Бджолі поставлять пам"ятник

27 вересня школа бджільництва в Гадячі відзначала 75-річчя. На святкування з"їхалися випускники різних років. Це єдиний навчальний заклад в Україні, який готує бджолярів-маточників.

Зранку на подвір"ї школи працюють виставки-продажі. Медом та медовухою пригощає колишній випускник закладу, срібний призер конкурсу медоварів "Питні меди України-2008" Микола Вертилецький. 1,5 л медовухи коштує 45 грн.

Випускники школи — голова Полтавської спілки пасічників Надія Материнко з сином Віталієм — дають пробувати мед. Агропромислова фірма з Харківщини "Меліса-2003" продає вулики за ціною від 570 до 670 грн, медогонки — від 535 до 1200 грн.

Кожну область на святкуванні представляє голова спілки пасічників. Гадяцькі бджолярі Андрій Кора і Василь Хижа запропонували поставити пам"ятник бджолі. Мер міста Тетяна Савченко підтримала ідею. Гадяцький архітектор і скульптор Григорій Сидоренко стане автором пам"ятника. Його спорудять наступного року в центрі міста навпроти бібліотеки. За задумом одне крило бджоли буде направлене на школу бджільництва, друге — на філіал науково-дослідного інституту бджільництва.

Нині в школі навчаються 330 учнів. Переважно їх приймають за направленням сільськогосподарських і фермерських господарств. Після навчання всіх працевлаштовують.

1666 року на місці закладу була резиденція гетьмана Івана Брюховецького. 1832-го її розібрали, на фундаменті збудували тюрму. 1930-го приміщення передали сільськогосподарській школі.

Зараз ви читаєте новину «Бджолі поставлять пам"ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі