четвер, 18 листопада 2010 17:33

Автівки паркують під вікнами та на клумбах

До редакції надійшов лист від полтавців О.П. Рудович, П.Н. Бондаренко, Є.П. Колесник, Г.К. Ольхова, Г.П. Рудь:

"Прочитали в "Газеті по-українськи" статтю "Проїзди в дворах загороджують блоками та фундаментами" у №126 від 29 жовтня 2010 року. Ми згодні з автором, але з якої сторони подивитися на цю проблему. Вся Полтава стогне-лається через водіїв, які залишають свої автівки під вікнами, під'їздами будинків, а ДАІ їх не контролює. Біля наших вікон із вечора до ранку 20–25 машин стоять постійно. Нам заважають звуки сигналізації. Багато водіїв, коли паркують автівку, залишають задні колеса на тротуарі, а передніми заїжджають на клумби, товчуть квіти. Білизна на перших поверхах на балконах покривається пилюкою, бо водії газують та здіймають куряву. Є закон, який забороняє залишати транспортні засоби біля житлових будинків. Для цього є облаштовані стоянки. Вважаємо, якщо в дворах поставити знак заборони, проблему буде вирішено".

Установлення знаків про заборону стоянки в дворах багатоповерхівок не є доцільним та можливим, пояснює Руслан Борщ із полтавської міської Державтоінспекції.

Мають бути дитмайданчик, місце для вигулу собак, стоянка

— Ця проблема болюча для городян. Але навіть теоретично такі знаки встановлені бути не можуть, — коментує Руслан Юрійович. — Власники автівок, котрі мешкають у багатоповерхівках, мають право під'їхати до свого будинку, залишити авто на якийсь час. Коли такий знак буде стояти, автомобіль доведеться кидати ледь не в сусідньому мікрорайоні. Автівку можна поставити, якщо біля будинку облаштований спеціальний карман для паркування або це дозволяє площа прибудинкової території.

Скаржитися на автівки під вікнами багатоповерхівок слід до інспекції з контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста.

— Біда в тому, що ця проблема не врегульована на законодавчому рівні, — говорить заступник начальника інспекції Анатолій Черненький. — Є стаття закону, яка забороняє їздити по газонах, паркуватися на них, залишати транспорт у внутрішньоквартальних проїздах, влаштовувати постійні парковки на прибудинкових територіях. Але є інший закон, у якому виписано, що прибудинкова територія повинна бути обладнана так, щоб задовольняти вимоги всіх мешканців. Мають бути дитмайданчик, місце для вигулу собак, стоянка. У нас так не облаштований жоден двір. Відповідно порушуються права як жителів будинків, так і власників автівок. Частково вирішить проблему знак "Житлова зона". Бо це зобов'яже власників автомобілів не газувати, не сигналити під вікнами. Водночас місця, де встановлені знаки, також мусить хтось контролювати. У Полтаві повно знаків, що стоянка заборонена. Та в цих місцях великі скупчення автомобілів. Наша інспекція складає протоколи на власників авто, відстежує порушення, всіляко намагаємося реагувати на звернення городян.

Зараз ви читаєте новину «Автівки паркують під вікнами та на клумбах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі