четвер, 23 жовтня 2008 20:16

Якову Охтирському вручать медаль через 65 років

Наприкінці жовтня — на початку листопада ветеран із села Зачепилівка Новосанжарського району 82-річний Яків Охтирський отримає другу медаль "За відвагу".

Якiв Трохимович листується із багатьма своїми друзями-однополчанами. Один із них рiк тому запитав у листi, чи отримав Охтирський другу медаль "За вiдвагу", бо, коли пiсля бою їх вручали, Яків був у шпиталi. Довiдавшись про це, ветеран написав листа в архiв мiста Подольськ Московської області в Росію. Звiдти отримав пiдтвердження й пораду, що медаль може отримати, звернувшись у Посольство Росiйської Федерацiї у Києвi. Там затребували копiї паспорта та iдентифiкацiйного коду. Нагороду з Москви в посольстві вже отримали. Невдовзі урочисто вручать її Якову Трохимовичу.

Керiвництво Новосанжарського району, працiвники райвiйськкомату, активiсти ветеранської органiзацiї переконанi: вручення нагороди має вiдбутися урочисто, так, щоб воно надовго запам"яталося фронтовиковi. Тож готуються до цього серйозно.

До Великої Вітчизняної вiйни Якiв Охтирський встиг закiнчити шiсть класiв у рiдному селi Зачепилiвка. 17-рiчним юнаком його призвали на фронт. Воював у стрiлецькому полку, був розвiдником. В одному із боїв його поранили. Після того отримав першу бойову нагороду — медаль "За вiдвагу". Додому повернувся 1950 року, бо пiсля закiнчення вiйни вiдбував ще строкову службу. Три десятирiччя працював на Новосанжарськiй меблевiй фабрицi. Дружина померла. Охтирський прописаний у рiдному селi, але на зиму його забирають родичi в селище Бiлики сусiднього Кобеляцького району.

Зараз ви читаєте новину «Якову Охтирському вручать медаль через 65 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі