четвер, 14 жовтня 2010 15:56

Якби вибори мера були сьогодні, переміг би Олександр Мамай

 

Громадська організація "Незалежний центр стратегічних досліджень" 8–10 жовтня опитала 2,5 тис. полтавців. Цікавилися, за кого голосуватимуть на найближчих виборах. Людям пропонували відповісти на запитання анкети на вулицях міста.

"Якби вибори міського голови пройшли сьогодні, за кого проголосували б?" 61% респондентів назвали Олександра Мамая, лідера громадського об'єднання "Наш дім — Полтава" й обласної організації партії "Совість України". Теперішній мер Андрій Матковський має 19%. На третьому місці з 9% екс-губернатор Валерій Асадчев. Власник полтавського фітнес-клубу "Вітамін" та консалтингової компанії Андрій Мартенс має 4%. У колишнього губернатора Степана Бульби 2%. Решта сім кандидатів набрали 1% і менше.

— До 31 жовтня ці показники можуть змінитися, — говорить Микола Лебедик, голова ради "Незалежного центру стратегічних досліджень". — Також визначили антирейтинг кандидатів у мери. Тобто скільки виборців негативно ставляться до претендентів. У Мамая антирейтинг 14 відсотків, у Матковського 46, в Асадчева 9, у Мартенса 7.

Микола Лебедик говорить, досліджували також причини, чому виборці віддають перевагу тим чи іншим кандидатам. Олександр Мамай у свідомості третини його прихильників — меценат. Також половина його симпатиків довіряють кандидатові. Його виборці — як чоловіки, так і жінки різного віку, здебільшого робітники. Останнім часом побільшало серед них молоді, людей із вищою освітою. Пенсіонерів 16%.

— Мамай був відомий тільки 4 відсоткам полтавців, — продовжує Микола Петрович. — А тепер за нього може проголосувати вже 61 відсоток.

Лебедик каже, Олександр Мамай повинен представити свою програму дій, на яку чекають виборці.

— Програма матиме успіх, якщо він продовжить досвід колишнього мера Анатолія Кукоби. Тобто буде господарником, будівничим. Необхідно зробити місто чистим, відремонтувати дороги, налагодити нормальну роботу транспорту, зобов'язати власників будівель і дворів навести лад на своїх територіях, викорінити корупцію з органів влади. Йому слід відродити спорт, розширити мережу дитячих садків. Допомога потрібна позашкільним навчальним закладам. Чому б не збудувати в Полтаві молокопереробний завод? Повинен показати в програмі, що не крастиме, а навпаки — примножуватиме. І через новозбудовані заклади не відмиватиме гроші, а віддаватиме кошти соціально незахищеним жителям. Я зовсім не прихильник Мамая як такого. Я прихильник людини, що зробить для мене та інших полтавців щось краще. Дослідження показало, що Полтава оздоровлюється. Виборці вже не вірять популістам, самостійно складають думку про того чи іншого кандидата. В місті розвивається меценатство. А ось підтримати національну ідею полтавці ще не готові. Це з часом.

Із соцдослідження випливає, що 63% городян готові прийти на вибори 31 жовтня. 10% не прийдуть, решта ще не визначилися.

Зараз ви читаєте новину «Якби вибори мера були сьогодні, переміг би Олександр Мамай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі