четвер, 17 липня 2008 19:05

Абітурієнти подають документи в кілька вузів

22 липня закінчується прийом документів і сертифікатів у вищі навчальні заклади. Цього року абітурієнти не складатимуть вступних іспитів. Їх зараховуватимуть за рейтингом сертифікатів.

Вступники мають право подати копії документів одразу в кілька закладів.

— Хочу вчитися безкоштовно. Спробую вступити на п"ять спеціальностей. Це соціологія, педагогіка, журналістика, культурологія та філологія. Якщо рекомендують на всі, оберу журналістику чи філологію, — каже 17-річна Оксана Горбань із Кременчука. У приймальній комісії Полтавського педуніверситету дівчина пише заяви.

Оксана закінчила школу екстерном і вступила до Кременчуцького педагогічного училища на вчителя молодших класів. Цього року перейшла  на другий курс. Якщо вступить на бюджетну форму навчання до ВНЗ, покине училище.

Поки що недобору в Полтавському педагогічному немає.

— Проблема в тому, що більшість абітурієнтів подали документи одразу в кілька вузів по всій Україні. Невідомо, куди вони підуть. Ось у чому небезпека цьогорічної вступної кампанії, — зауважує відповідальний секретар приймальної комісії Полтавського педуніверситету Роман Сітарчук, 41 рік.


22 липня о 12.00 університети завершать прийом документів на денну форму навчання. О 13.00 розпочнуться фахові співбесіди з медалістами.

— На них перевірятимуть знання відмінників. Не виключений конкурс. Хто не вступить за співбесідою, візьме участь у рейтингу сертифікатів, — запевняє Роман Анатолійович.

23 липня на деяких факультетах педагогічного університету проведуть додаткові іспити з англійської мови, танцю, образотворчого мистецтва та фізвиховання. 25 липня відбиратимуть найкращі сертифікати.

— Одразу оприлюднимо список рекомендованих до зарахування. Ті абітурієнти мають принести оригінали сертифікатів, атестатів і медичних довідок. Лише тоді їх зарахують на навчання. Це зроблено, щоб діти точно визначилися, де навчатимуться. Бо деякі здають сертифікати на сім спеціальностей. Та кожен громадянин має право здобувати безкоштовну освіту лише в одному вузі.

Такі умови діятимуть по всій Україні.

— Вони ж подають документи в усі можливі інститути й університети, і їх зараховують. Вірогідність цього дуже висока. Це буде велика проблема цього року, — обурюється відповідальний секретар Української медичної стоматологічної академії в Полтаві Валентин Дворников, 37 років. — Торік вступали максимум у два заклади, бо іспити були різні.

На всі спеціальності у виші прийматимуть лише за сертифікатами. Та один абітурієнт складатиме звичайні іспити на лікувальну справу. Він не встиг на зовнішнє тестування, бо служив у армії. Таку можливість надають усі вузи.

26 липня в академії закінчать прийом документів для майбутніх спеціалістів, а 29 липня — на молодших спеціалістів. 26—27 липня триватиме конкурс сертифікатів.

У Полтавській державній аграрній академії конкурс сертифікатів проведуть 25 липня о 9.00. Протягом 5 днів їх зарахують при наявності оригіналів документів.

У Полтавський національний технічний університет також прийматимуть після рейтингу сертифікатів. На окремих спеціальностях проведуть додаткові випробування з креслення та малюнку.

Одній дівчині з Полтавщини підвищили оцінку

Спеціальна комісія Українського центру оцінювання якості освіти розглянула 2049 апеляційних заяв щодо результатів зовнішнього оцінювання. Вісім із них позитивно розглянули та підвищили оцінку.
— Близько ста осіб звернулися щодо неясності або невдоволення оцінкою з Полтавщини. Один позов задовольнили. Дівчина отримала інший сертифікат, — розповідає директор Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти, куди входить Полтавська область, 35-річна Марина Горбенко-Хвастунова. — У неї було 170 балів, а комісія підвищила до 175. Комісія визнала, що там є дійсно цікаві думки дитини. Творчу думку оцінили як стандартну. При апеляції оцінку підвищили, бо був дійсно розкритий творчий потенціал.
Перескласти тести неможливо. Комісія їх переглядала й вирішувала питання на користь дитини. Результати або покращували, або лишали незмінними.
Точну кількість апеляцій із Полтавської області не кажуть. Зазначають, що всього з Полтавщини та Дніпропетровщини, якими займається регіональний центр, їх отримали 243.

Зараз ви читаєте новину «Абітурієнти подають документи в кілька вузів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі