вівторок, 19 серпня 2008 09:44

Жванія узявся за кума Ющенка: Саакашвілі виконує замовлення США

Жванія узявся за кума Ющенка: Саакашвілі виконує замовлення США
Депутат фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Давид Жванія звинувачує президента Грузії Михайла Саакашвілі в посібництві США щодо дискредитації Росії у зв"язку з конфліктом в Південній Осетії

"Потрібно було показати Росію як агресора - така позиція США в рамках НАТО. Тепер ми бачимо, що це була частина одного великого сценарію, розробленого якраз упритул до виборів в США", - цитує Жванію сайт "Народної самооборони".

Він назвав злочином рішення грузинського керівництва про обстріл Цхінвалі і звинуватив офіційний Тбілісі в свідомому нагнітанні обстановки навколо Південної Осетії і Абхазії.

"Впродовж останніх років ми часто чули про інциденти з російськими шпигунами, якимись літаками, снарядами - на 90% це були провокації. Обстановка нагніталася: ми повернемо свої землі силовим методом, при цьому нам заважає Росія, але Америка нас захистить. Ніхто в це не вірив, люди чудово розуміли, що це блеф, епатаж, врешті-решт - дурість", - сказав політик.

Жванія зазначив, що, "окрім миротворчих функцій, які покладалися на Росію діючою угодою, вона реально продемонструвала свою потужність". Нардеп при цьому додав, що російські військові завдавали превентивних ударів лише по військових об"єктах в Грузії.

"Сьогодні очевидно, що істерики, що роздуваються в грузинських ЗМІ, не мали під собою грунту - йшлося про те, що Горі розбомблений, що Поті зрівняли із землею. Я сам був в Горі, і окрім трьох будинків, що отримали незначні пошкодження, більше ніяких сильних руйнувань в місті немає - будівлі примикали до військової бази двох танкових дивізій", - сказав він.

Кажучи про способи нормалізації ситуації в Грузії, Жванія заявив про необхідність мінімізувати вплив США і провести дострокові вибори, домовленість про які, на його думку, може бути досягнута в рамках російсько-європейських переговорів з грузинського питання.

"Сьогодні у грузин склався стереотип, що Саакашвілі - це повторення Гамсахурдіа (Звіад Гамсахурдіа - перший президент Грузії в 1991-92 роках, загинув за нез"ясованих обставинах в 1993 році), і цей стереотип вже навряд чи можна буде нівелювати. Після того, як він почав бомбити Цхінвалі, для грузин цей стереотип затвердився остаточно. А Гамсахурдіа закінчив в Грузії погано", - відзначив депутат.

Гамсахурдіа проводив політику з віддалення від Москви, а також асиміляції негрузинських народів. Гамсахурдіа був повалений, після нього президентом став Едуард Шеварднадзе, який, у свою чергу, був вимушений піти у відставку в 2003 році в результаті "революції троянд", повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Жванія узявся за кума Ющенка: Саакашвілі виконує замовлення США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі