вівторок, 26 жовтня 2021 13:44

Журналісти розповіли про бізнес нардепа-власника "Епіцентру" в окупованому Криму - НАЗК перевіряє його декларацію

Національне агентство з питань запобігання корупції перевіряє декларацію народного депутата з групи "Партія "За майбутнє" Олександра Гереги.

Про це повідомили журналісти "Слідство.Інфо"

Вони надіслали запит до НАЗК щодо фактів, викладених у матеріалі "Pandora Papers: українські політики та бізнесмени у новому офшорному витоку".

Журналісти виявили мережу офшорних компаній, яка належала Герезі. Фірми пов'язані із мережею гіпермаркетів на території окупованого Криму.

Документи міжнародних провайдерів, які отримали журналісти, визначають подружжя Герег власниками п'яти кіпрських компаній.

  Документи з витоку провайдера Dadlaw
Документи з витоку провайдера Dadlaw

"Усі вони належали подружжю Герег через мережу офшорних компаній, зокрема через два фонди, Fundationsanstalt і Gold Taurus Stiftung. Така структура кіпрських компаній дозволяла на той момент уникати декларування", - йдеться у матеріалі.

Обидва фонди не зазначені у декларації нардепа, як і дві з п'яти кіпрських компаній — Samelio Holdings Limited та Edlagor Enterprises Limited.

Остання володіє найбільшою мережею будівельно-господарських гіпермаркетів в окупованому Криму, "Новацентр К". Мережа представлена чотирма гіпермаркетами у Сімферополі і Севастополі, які до окупації Криму були частиною "Епіцентру".

Автор: "Крим.Реалії"
  Кримський "Епіцентр" змінив вивіску і тепер тут розташований гіпермаркет "Новацентр".
Кримський "Епіцентр" змінив вивіску і тепер тут розташований гіпермаркет "Новацентр".

Раніше зв'язок подружжя Герег із кримським бізнесом журналісти встановили через те, що партнером кіпрських фірм у цьому бізнесі виступав Олег Воротний, бізнес партнер власників "Епіцентру".

Однак саме завдяки витоку Pandora Papers вдалося з'ясувати, що Олександр і Галина Гереги мали безпосереднє відношення до торгівлі будматеріалами, зокрема, в Криму вже після окупації півострова Росією.

Документи із найбільшого за всю історію витоку файлів свідчать, що Гереги через мережу фондів та фірм були бенефіціарними власниками кіпрської компанії Edlagor Enterprises Limited у 2015-му і проводили фінансові операції із групою компаній щонайменше до 2019-го.

Крім того, витяг із реєстру Республіки Кіпр свідчить, що компанія Atropa Services S.A., яка згадується у витоку Pandora Papers як пов'язана із бізнесом родини Герег, була власницею Edlagor Enterprises Limited до березня 2020 року.

Саме "Новацентр К" - найбільший платник податків у бюджет міста Севастополя на окупованому Росією півострові.

Олександр Герега на запитання журналістів відповів, що жодного бізнесу у Криму не веде.

"Контроль над нерухомим майном (гіпермаркетами) та операційною діяльністю "Епіцентр К" у Криму був втрачений після його окупації Російською Федерацією", - заявив нардеп.

Також Герега заперечив належність Edlagor Enterprises до групи "Епіцентр".

Однак документи провайдера Dadlaw свідчать про те, що ця компанія належала Олександру Герезі.

  Документи з витоку провайдера Dadlaw підтверджують стосунок родини Герег до кіпрської фірми, пишуть журналісти.
Документи з витоку провайдера Dadlaw підтверджують стосунок родини Герег до кіпрської фірми, пишуть журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримського політв'язня вивезли з півострова

3 жовтня журналісти "Слідство. Інфо" опублікували фільм "Офшор 95". У ньому йдеться про схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм Володимира Зеленського та його соратників.

"Кварталівці" зареєстрували понад 10 фірм на Британських Віргінських островах, Белізі й на Кіпрі.

В Офісі президента заявили, що у фільмі немає жодного компромату, а Зеленський сказав, що у фільмі "сюжет такий собі".

НАЗК перевірило декларацію президента Зеленського й перевіряє декларацію голови СБУ Івана Баканова щодо розслідування журналістів Pandora Papers.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти розповіли про бізнес нардепа-власника "Епіцентру" в окупованому Криму - НАЗК перевіряє його декларацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі