середа, 27 березня 2019 13:35

Журналісти опублікували нове розслідування про схеми президента
5

У місцевих бюджетах на 2019 рік у декількох областях різко збільшилися суми на адресну допомогу населенню. Гроші використовується як підкуп виборців на користь кандидата у президенти Петра Порошенка, повідомляють журналісти Bihus.Info.

На початку лютого Дніпровська міська рада виділила додаткові 140 млн грн на надання адресної матеріальної допомоги жителям міста, які перебувають у складних життєвих обставинах. У місцевому бюджеті кошти зняли з ремонту школи, лікарні та стадіону, пише ЗМІ

Автор: bihus.info
 

Порівняно з минулими роками, сума на матеріальну допомогу зросла майже вдесятеро.

При цьому порядок її видачі максимально спростили – для отримання допомоги стало достатньо лише написати заяву і подати копії паспорту і ідентифікаційного коду. Після того, як за грошима почали збиратись величезні черги охочих, місцева рада все ж повернула старий порядок і почала просили підтверджувальні документи.

"Але, за даними активістів, бюджетникам продовжують давати її за спрощеною процедурою. Для цього їх просять заповнювати заяви "заднім числом", – кажуть журналісти.

Аналогічні черги на початку року були зафіксовані і на Одещині, де також роздавали по 1000 грн за спрощеною процедурою.

Автор: bihus.info
 

Одеська облрада накинула на матеріальну допомогу населенню додаткові 90 млн грн. Порівняно з минулими роками, сума знову збільшилася вдесятеро. Роздавати ці кошти планують пенсіонерам із пенсією до 2,5 тис. грн.

Крім того, бюджет на допомогу збільшили у 2,5 рази у Херсоні, вп'ятеро – у Києві. Близько 9 млн заклали цього року у містечку Василькові на Київщині.

Автор: bihus.info
 

"Для порівняння, 9 млн у маленькому містечку – це на 30% більше, ніж закладено в обласному центрі Полтаві. Цих коштів достатньо, щоб роздати по 1000 гривень кожному четвертому васильківцю", – наголошують журналісти.

Автор: bihus.info
 

У Василькові поліція розслідує справу за фактом підкупу виборців через допомогу.

Журналісти поспілкувались із жителями міста, які отримували кошти. Деякі з них розповіли, що про таку можливість дізналися під час передвиборчих соцопитувань.

Крім того, у списках на допомогу присутні матеріально доволі забезпечені люди.

"На початку березня, коли гроші почали приходити, ми знову поспілкувалися з людьми по телефону від імені представників міськвиконкому. На питання, за кого вони голосуватимуть на виборах, більшість відповідали фразою "Як і домовлялися", що може свідчити про підкуп. А один житель Василькова озвучив також ім'я конкретного кандидата – за Петра Порошенка", – йдеться у розслідуванні.

Автор: bihus.info
 

З коментарем стосовно підкупу виборців за бюджетні кошти журналісти зверталися до Адміністрації президента, там свою причетність заперечили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від підкупу до хуліганства: озвучили кримінальну статистику на виборах

Серед кандидатів у президенти найбільше у свій виборчий фонд перерахував коштів Петро Порошенко, повідомляють у русі "Чесно".

З 8 лютого до 18 березня Порошенко перерахував у свій виборчий фонд 415 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти опублікували нове розслідування про схеми президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі