середа, 16 липня 2008 15:12

Журналіст Української правди вважає, що ГПУ намагається зав"язати йому язик

Журналіст Української правди Сергій Лещенко у інтерв"ю газеті Факты назвав дії Генпрокуратури спробою зав"язати йому язик та заборонити писати про отруєння Президента Віктора Ющенка. Натомість ГПУ звинувачує Лещенка у порушеннях законодавства.

"Мені здається, що намір зробити журналіста учасником процесу у ролі свідка є, певною мірою, спробою накинути замок на роток. Відгородити журналіста від цієї теми. Я перебуваю в тій ситуації, коли, на думку правоохоронних органів, більше не маю права нічого писати про отруєння", - наголосив журналіст.

Лещенко зазначив, що під час допиту йому пропонували підписатися про нерозголошення, від чого він відмовився.

"Будь-яку мою публікацію у справі про отруєння могло б бути розцінено, як порушення підписки про нерозголошення з відповідними наслідками - переслідуваннями, репресіями... Слідчий сказав, що для них мій підпис не принциповий - вони свою справу зробили, повідомивши мене", - сказав журналіст

У свою чергу Генпрокуратура, як сказано у заяві прес-служби цього відомства, заперечує допущення зі свого боку будь-яких порушень кримінально-процесуального законодавства щодо Сергія Лещенка. Крім того, ГПУ звинувачує журналіста у порушенні норм закону.

У заяві Генпрокуратури йдеться, що Сергій Лещенко "особисто порушив вимоги ч.1 ст. 70 КПК України" – "особа, викликана органом дізнання... як свідок, зобов"язана з"явитися в зазначені місце і час і дати правдиві показання про відомі їй обставини в справі".

Як повідомлялося, 14 липня журналіста УП Сергія Лещенка, який взяв інтерв"ю у народного депутата Давида Жванії стосовно отруєння у 2004 році Віктора Ющенка, допитували в Генпрокуратурі понад 7 годин. До журналіста було застосовано процедуру силового приводу на допит. Слідчий також вручив повістку Сергію Лещенку про наступний допит, який має відбутися 16 липня.

У свою чергу Президент України Віктор Ющенко висловив стурбованість діями Генеральної прокуратури по відношенню до журналіста та зажадав від ГПУ пояснень.

За матерiалами Українські Новини, Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Журналіст Української правди вважає, що ГПУ намагається зав"язати йому язик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі