вівторок, 03 серпня 2010 13:44

Зрив виборів може призвести до соціальних заворушень - експерт

Зрив виборів може призвести до соціальних заворушень - експерт

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що Партія регіонів будує вертикаль влади за аналогом Комуністичної партії Радянського Союзу.

Про це він заявив Gazeta.ua, коментуючи зрив виборів міського голови Ізмаїлу.

"Те, що у нас є сильна супер-пупер вертикаль влади, яка може забезпечити і вибори і все решта, насправді просто міф. Тому на виборах теж слід очікувати спірних серйозних питань. Якщо буде суд, питання, чи буде він об'єктивним. Влада, яка будує вертикаль, це, безумовно, добре. Але в їхньому випадку ніхто не може гарантувати те, щоб усе відбувалося, як по нотам. Тобто, вертикаль влади використовується для того, щоб не відбулися демократичні вибори. І подібні прецеденти будуть. Це була тільки одна з репетицій. І це будівництво КПСС. І воно видається мені недоречним. Для людей, які намагаються будувати нову КПСС в Україні, це буде не зовсім добре", - вважає політолог.

На думку Бали, якщо подібні явища матимуть масовий характер 31 жовтня, то влада може зіткнутись з серйозним спротивом суспільства.

"Якшо це буде відбуватися по Україні 31 жовтня, в опонентів влади є всі шанси достукатися до людей, і я не виключаю соціальних заворушень. Все залежить, наскільки опоненти влади зможуть достукатися до людей і організувати їх. Мова йде не про ідеологію. Я називаю це агресія соціально-економічного плану. Люди незадоволені відсутністю реформ, обіцяли, що підвищаться зарплати і пенсії, а вони не підвищилися. Зростають і, я думаю, будуть ще зростати, комунальні платежі. Зараз назвати когось опозицією досить важко. Але якщо в опонентів буде конструктивна позиція, якщо це буде в масовому порядку, можуть бути дуже неприємні сюрпризи для чинної влади. І тому би дійсно не хотілося, щоби це сталося, бо це може призвести до соціальних заворушень", - зазначив експерт.

Нагадаємо, що в Ізмаїлі Одеської області зірвано дострокові вибори мера, які було призначено на неділю, 1 серпня.

Конфлікт виник навколо дати проведення і фінансування позачергових виборів мера міста. Проблема виникла через те, що спочатку Верховна Рада України призначила позачергові вибори мера Ізмаїла на 1 серпня, а потім прийняла рішення про проведення виборів у місцеві представницькі органи по всій країні 31 жовтня.

В.о. мера Ізмаїла Ірина Рудніченко подала кілька позовів до суду з метою скасувати проведення виборів. Її дії підтримував голова Одеської обладміністрації Едуард Матвійчук. Він же зажадав втрутитися в ситуацію правоохоронців, які у результаті взяли під охорону виборчі бюлетені.

Виборчий процес застопорився через те, що на дільниці не було передано списки виборців.

Зараз ви читаєте новину «Зрив виборів може призвести до соціальних заворушень - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі