пʼятниця, 16 квітня 2021 20:10

"Зради" у Зеленського в Парижі не відбулося. Перемоги теж - політолог

"Зради" у Зеленського в Парижі не відбулося. Перемоги теж - політолог
Зустріч Зеленського з Макроном: чим важлива. Фото: instagram/zelenskiy_official

Зради на зустрічі Володимира Зеленського з Еммануелем Макроном у Парижі не відбулося. Але навіть маленької перемоги теж. Жодної конкретики по "нормандському формату" не було. Про це Gazeta.ua каже у коментарі політолог Олег Саакян.

"Схиляння України до компромісів Російській Федерації не відбулося. Є позитивна нотка у тому, що президенти зустрічалися довше, ніж планувалося. Кажуть, це викликано зацікавленістю плином дискусії і бажанням її продовжити. Те, що наш президент дав розгорнуте інтерв'ю в рамках візиту газеті Le Figaro є показником високої оцінки цього візиту з боку французького політичного істеблішменту. Озвучені тези є короткочасними дороговказами зовнішньої політики. Ініціювання підписання декларації про євроінтеграцію України є доволі креативним кроком з боку України. Ми скористалися військовим напруженням і потребою підтримки України, щоб від Заходу були більш конкретні кроки", - розповідає.

Водночас те, що двостороння зустріч президентів відбулася у більш розширеному форматі свідчить, що за результатами скоріш за все не буде підписано договорів, додає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять головних тез із інтерв'ю Зеленського виданню Le Figaro

"Потрібно слідкувати чи найближчим часом будуть двосторонні зустрічі візаві, членів делегацій і чи не стане перерозподіл часу на тет-а-тет зустріч президентів негативним у реальному просуванні українсько-французьких відносин".

За розпливчастими заявами по результатах зустрічі може критися відсутність прикладного результату, вважає.

"Зустріч радників країн-учасників "нормандської четвірки" підтримує вірогідність реанімації "нормандського формату". Але поки я не почув жодної проривної тези, яка би свідчила, що ця зустріч буде не рядовою і зсуне процес з мертвої точки. Є непримиренні позиції Росії і України відносно трактування Мінських домовленостей і те, що Росія злила в публічний простір документи перемовин з кластерними планами означає низькі шанси на те, що цей підхід буде реалізованим".

У Володимира Зеленського 16 квітня було дві частини зустрічі. Спочатку з президентом Еммануелем Макроном, а потім підключилась по відеозв'язку канцлер Німеччини Ангела Меркель. Буде засідання радників "Нормандської четвірки" 19 квітня. Будуть обговорюватися кластери, зроблені німецькою і французькою стороною з доповненнями України. Також Зеленський запропонував Макрону підписати декларацію про підтримку вступу України в ЄС.

Зараз ви читаєте новину «"Зради" у Зеленського в Парижі не відбулося. Перемоги теж - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі