четвер, 21 лютого 2013 10:05

Знесеного "Свободою" Леніна в суботу встановлять знов

 

У суботу, 23 лютого, у місті Охтирка на Сумщині, комуністи планують відновити зруйнований пам'ятник Леніну в центрі міста. Про це Gazeta.ua повідомив тимчасово виконуючий обов'язки мера Охтирки, 38-річний Олександр Цілуйко.

"Новий пам'ятник уже відлитий, комуністи зберігають у себе в надійному місці. Комуністи кажуть, що точно відновлять статую до 22 квітня, дня народження Леніна. А монтажні роботи, наскільки я знаю, розпочнуть вже у суботу. І буде так, що комуністи встановлюватимуть, а націоналісти заважатимуть. При тому, що жодних дозволів ані на знесення, ані на відновлення споруди міська рада не видавала", - каже Цілуйко.

Нагадаємо, 15 лютого 36-річний народний депутат від "Свободи" Ігор Мірошниченко з десятком активістів обмотав статую тросом і за допомогою вантажівки ЗІЛ зруйнував половину постаменту.

"Представники об'єднання правильно вчинили. На місці статуї раніше поховання було, стояла Успенська церква. Не повинен кат українського народу бути на цьому святому місці, - стверджує єдина місцева активістка "Свободи", 63-річна Валентина Луценко. - Знаю, що комуністи хочуть відновити пам'ятник. Якщо вже так їм залежить - хай відбудовують, але десь в іншому місці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Каневі зник 6-метровий пам"ятник Леніну

Поруч з пам'ятником Леніна відбудовується церква Успіння Божої Матері. Належить Київському патріархату. Настоятель храму, отець Андрій Бринчак каже, що земля на якій стоїть постамент, орендована релігійною громадою до 2016 року.

"Оскільки в нас є договір оренди, то будь-які будівельні роботи на цій землі може проводити тільки релігійна громада. В дозволі на проведення будівництва навіть прописано, що на ділянці немає жодних перешкод для цього – тобто, юридично навіть не існує цього пам'ятника. І ми плануємо відбудувати тут соборний комплекс, який існував задовго до появи статуї Леніну. Буде собор, капличка й дзвіниця. Наше єдине прохання до комуністів – нехай усе роблять в рамках закону. Поки що це не так. А ми відправили листи у прокуратуру, міліцію та міську раду. Хай вживають необхідні заходи", - розказав настоятель.

Комуністи планують провести суботній мітинг о 10 ранку. Вже створили тематичну сторінку в соціальній мережі "Вконтакте". У запрошенні закликають "висловити невдоволення цинічним вчинком непроханих вандалів". Станом на 10 ранку участь в акції на її сторінці підтвердили 52 учасника соцмережі.

Зараз ви читаєте новину «Знесеного "Свободою" Леніна в суботу встановлять знов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

86

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі