пʼятниця, 12 лютого 2021 07:30

Зеленському доведеться йти на політичне кілерство. Його рано списувати

Автор: president.gov.ua
  У 2019-му Зеленський виграв другий тур президентських виборів із підтримкою 73%
У 2019-му Зеленський виграв другий тур президентських виборів із підтримкою 73%

Володимир Зеленський готовий пройти у другий тур виборів президента не першим, якщо його конкурентом там буде Юрій Бойко. В Офісі президента можуть тактично "вбивати" конкурентів, які здатні обійти нинішнього главу держави. Політичне кілерство можливе через засоби масової інформації, розповідає Gazeta.ua політолог Віктор Бобиренко.

Як можемо оцінити останні результати соцопитувань про президентські симпатії українців?

Соціологія вже стала інструментом політики. Вона формує думку.

Більшість людей, розчарувавшись у Зеленському, оглядається: хто далі? Кого їм запропонують, того наш наївний електорат і вибере. Ці технології грунтуються на тому, що люди захочуть вибрати нового месію. У Зеленського не вийшло, але ж хтось повинен прийти і врятувати країну. Думають, що попередні рази не вгадали, а тепер вгадають.

Проукраїнські сили повинні об'єднатися і висунути єдиного кандидата. Олігархи зроблять все, щоб вони були розпорошені

Щоб знову порядок денний не сформували олігархи і не висунули якусь спільну кандидатуру, як було з Зеленським, проукраїнські сили повинні об'єднатися і висунути єдиного кандидата. Олігархи зроблять все, щоб вони були розпорошені. Щоб крім Порошенка і умовного Притули були ще Смешко, Гриценко, Тягнибок. І щоб вони жодним чином не об'єдналися.

Хто може стати такою кандидатурою?

Дуже важко нею стати Порошенку. Ненависть до нього і рівень недовіри дуже великий. Він може бути лідером сильної правоцентристської партії, якою і стає "Європейська солідарність".

Уже знаємо, що один кандидат, який буде у другому турі президентських виборів, - це Бойко. Його опонент і стане президентом

Таким лідером може бути хтось із політиків першого ешелону - не зашкварений, з позитивним рейтингом. Це може бути Разумков або Кличко. Або ж політик другого-третього ешелону. Наприклад, Лана Зеркаль. Також може бути хтось невідомий - з'явитися нізвідки, як колись Надя Савченко чи як Зеленський. Колись так було з Віктором Ющенком. Провів успішну реформу гривні, був головою Нацбанку і його назвали своїм. Тоді об'єдналися перед загрозою того, що прийдуть "донецкие" і "восторжествует русский мир". Сьогодні не бачу, щоб це об'єднання могло відбутися.

Зараз і Порошенко, і Зеленський проводитимуть схожу стратегію. Уже знаємо, що один кандидат, який буде у другому турі президентських виборів, - це Бойко. Його опонент і стане президентом. У Бойка у першому турі буде умовно 23 відсотки. А от чи збереже до того часу Зеленський свої 15? Чи зможе Порошенко набрати 16 у першому турі? Це питання.

Цим кандидатом може стати Разумков? Чи вдасться йому наростити рейтинг за цей період?

І він може, і Кличко теж. Якщо про це рік говоритимуть на шоу. Чотирикутник Бойко-Тимошенко-Порошенко-Зеленський усім відомий. Разумков і Кличко можуть зробити шестикутник. Але є ймовірність, що буде сьомий і восьмий кандидат із другого ешелону. І ці кандидати з сьомого-восьмого місця можуть миттєво перескочити на перше.

Зеленському тактично потрібно "вбивати" конкурентів. Політичне кілерство може бути лише з допомогою засобів масової інформації

Зеленський якось пробуватиме "усувати" конкурентів до виборів?

Стратегічно будуть йти на те, щоб Зеленський потрапив у другий тур навіть не першим. Тому що у Бойка виграє будь-хто. Навіть я побіжу за Зеленського голосувати, аби тільки не був Бойко. У такому випадку Зеленському тактично потрібно "вбивати" конкурентів. Політичне кілерство може бути лише з допомогою засобів масової інформації - наскільки будуть лояльними до нього телеканали та як довго. Повинен домовитися з власниками медіа. Поки вони мають надзвичайно велику роль. Їх можна переграти тільки кандидатурою від об'єднаних проєвропейських сил. Це ідеальний варіант, але малоймовірний.

Хто зі старих політиків має реальний шанс позмагатися з новачками?

Зеленський, Порошенко, Бойко, Тимошенко. Це тузи в колоді.

У Тимошенко шансів нема. Але вона з правого поля витягне свої 12 відсотків. І ці люди не проголосують за когось іншого. Її електорат – просоціалістичний. Це проукраїнський виборець, який вірить популістам. Він не дістанеться Порошенку, Кличкові чи Разумкову. Останній вибудовуватиме позицію другого Зеленського – рівний до всіх, усім посміхається і поменше говорить про речі, які одну частину громадян дратують, іншій – подобаються. Наприклад, про мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко – президент: експерти оцінили шанси столичного мера

У кого найбільш вигідна стартова позиція?

По рейтингах, найкраща позиція у Зеленського. Говорять, що через рік у нього не буде ніякого рейтингу. Але фан-клуб політика відрізняється від фан-клубу артиста, яким є Зеленський. Ми звикли говорити, що у Ющенка зник рейтинг і він у 2006-му у першому турі набрав менше 6 відсотків - і у Зеленського буде так. Ні. Зеленський все одно матиме ядерний електорат на рівні близько 12 відсотків, хоч би що сталося. Тому у нього поки що найбільші шанси. Списувати його занадто рано.

Володимир Зеленський переміг у другому турі виборів президента України 21 квітня 2019-го року. Отримав 73,22% голосів, а Петро Порошенко – 24,45%.

Зеленський казав, що йде на один термін. За майже рік на посаді повністю оновив команду. Першим звільнив главу ОП Андрія Богдана. Далі у відставку пішов генпрокурор Руслан Рябошапка та прем'єр Олексій Гончарук з майже усім Кабміном.

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, найбільше голосів у першому турі Володимир Зеленський отримав би - 23% голосів тих, хто візьме участь у виборах і визначився з кандидатом. Бойко отримав би 20%, Порошенко – 18%, Тимошенко - 11%, Ігор Смешко – 5%, Анатолій Гриценко – 3%, Володимир Гройсман – 3%, Олег Ляшко – 3%, Дмитро Разумков – 2%, Руслан Кошулинський – 2%, Олександр Вілкул – 1,5, Віталій Кличко – 1%. Такі результати соцопитування Центру Разумкова.

Зараз ви читаєте новину «Зеленському доведеться йти на політичне кілерство. Його рано списувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі