пʼятниця, 28 травня 2021 21:00

Зеленський залежний від олігархів. Виборцям хочуть пустити пил в очі

"Закон майже на 100 відсотків готовий. Думаю, що він з'явиться наступного тижня. Ми не хочемо вбити великий бізнес, але ми точно вбиваємо поняття зміст і вплив олігархічної системи в нашій країні", - заявляв президент Володимир Зеленський на пресконференції в позаминулий четвер. Тоді розповідав про законопроєкт щодо олігархів.

Автор: Reuters
  Зеленський заявляє про деолігархізацію.
Зеленський заявляє про деолігархізацію.

Вчора ZN.UA опублікувало текст проєкту закону "Про олігархів" із формулюваннями, за повідомленням видання, з Мін'юсту.

Пропонується, що рішення про визнання особи олігархом ухвалюється Радою національної безпеки і оборони на підставі подання Кабінету міністрів, члена РНБО, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету. І набуває чинності з дня офіційної публікації відповідного указу президента та обов'язкове для виконання. Олігарха включатимуть в реєстр.

Особам, включеним до реєстру, заборонятиметься: робити внески, прямо або опосередковано через інших осіб, на підтримку партій; володіти ЗМІ; бути покупцем, бенефіціаром покупця у приватизації об'єктів великої приватизації. При цьому продаж ЗМІ одразу дозволить олігарху вибути із реєстру, повідомило видання.

В Офісі президента заявили - те, що опублікували журналісти, не є текстом законопроєкту.

Документу досі немає на сайті Верховної Ради.

Gazeta.ua запитала експертів і народних депутатів: Який закон про деолігархізацію потрібен?

Агія Загребельська, засновниця громадської організації "Ліга антитрасту"

Автор: @suspilne.media
  Якщо переглянете олігархічні телеканали, то не побачите там критики законопроєкту, каже Агія Загребельська
Якщо переглянете олігархічні телеканали, то не побачите там критики законопроєкту, каже Агія Загребельська

"Діюче законодавство дозволяє за наявності політичної волі президента проводити деолігархізацію. І основним флагманом в цьому процесі має бути Антимонопольний комітет. Є можливість накладати великі штрафи на бізнеси олігархів. Натомість накладають - 0,2 відсотки, 0,3 від річного доходу. АМКУ має можливість примусово ділити монополії, але цього не робить. Більше того, відмовляється розпочинати розслідування щодо олігархів.

Ми зверталися щодо ДТЕК Ахметова з приводу загрози віялових відключень цієї зими. Яким чином Коломойський вже за часів президента Зеленського приватизував Аульську хлоропереливну станцію, фактично ставши монополістом на ринку хлору. З приводу зловживань газових компаній Фірташа. Після того, як АМКУ наклав штрафи, ці компанії продовжили донараховувати споживачам температурні коофіцієнти. Також відмовляються розпочати розслідування.

Чотири олігархічні медіа-групи діють злагоджено, маючи 70% ринку, усувають з нього незалежні телеканали, провайдерів.

Головою Антимонопольного комітету призначили близьку подружку дружини Зеленського. На її сестру оформили віллу Зеленських в Італії. Такі люди повністю залежні від Зеленського.

Торік АМКУ закрив справу по "Роттердам+", яка проносила надприбутки Ахметову.

Відбувається політтехнологія, щоб пустити пил в очі західним партнерам, які вимагають реформ. Пустити пил в очі виборцям і натягнути на себе шапку головного деолігархізатора країни. Сховати Коломойського за спинами інших олігархів. Буде одним із кількох тисяч.

Діюче законодавство дозволяє проводити деолігархізацію. Потрібна політична воля президента

Два тижні тому Антимонопольний комітет дозволив Метінвесту Ахметова придбати черговий металургійний актив - Дніпровський металургійний завод. Тепер частка Ахметова на ринку чавуну сягнула 75 відсотків. Явно не так виглядає деолігархізація.

Президент залежний від олігархів. Зверніть увагу, коли була пресконференція із держсекретарем США Ентоні Блінкеном, хто там був із телеканалів? Медіа-група Ахметова. Нещодавно дружина Зеленського дала відеоінтерв'ю телеканалу Коломойського. Якщо переглянете всі олігархічні телеканали за останні два дні, то не побачите там якоїсь жорсткої критики законопроєкту президента про олігархів. Зеленський залежний від олігархів через їхнє телебачення, бо воно підтримує його рейтинги.

У руках олігархів - стратегічні монополії. На хлор для знезараження води, електроенергію, газ, колеса для Укрзалізниці. Ці монополії дозволяють олігархам при необхідності тиснути на президента"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов тримає монополію на залізниці

Ярослав Юрчишин, народний депутат

Автор: Facebook.com/yaroslav.yurchyshyn
  Після розголосу в ЗМІ Офіс президента оперативно намагається підготувати нове, каже Ярослав Юрчишин.
Після розголосу в ЗМІ Офіс президента оперативно намагається підготувати нове, каже Ярослав Юрчишин.

"Якщо йти за міжнародним досвідом, то жодного закону про деолігархізацію не потрібно. Потрібна судова реформа, ефективна робота Антимонопольного комітету і вдосконалення роботи Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Влада має усі механізми.

Закон про деолігархізацію від Зеленського - це популізм і намагання зіграти на чутливій для людей темі.

З'явився жарт, що буде комісія з питань олігархів. А делегатів у неї висуватимуть представники фінансово-промислових груп, тому що вони найкраще розуміються в питаннях, як боротися з олігархами.

Подивившись соціологію, побачивши, що люди очікують боротьби з олігархами, вирішили анонсувати закон, якого ще не було. Але потрапляння його на публіку показало, наскільки це сирий і не готовий документ. Тому Офіс президента оперативно намагається підготувати нове. Що показує - немає розуміня системно вирішувати це питання.

Відбувається популізм і намагання зіграти на чутливій для людей темі

Епоху олігархів можна буде завершити, коли ті не матимуть своїх у судах, прокуратурі, своїх політиків. А для цього просто треба, щоб правоохоронні органи діяли. Натомість маємо ситуацію, коли Офіс генерального прокурора не дає хід, блокує розслідування по "Роттердам+", не добивається екстрадиції Олега Бахматюка.

Якби правоохоронні органи працювали, то за каденції Зеленського можна було суттєво обмежити вплив олігархів. Андрій Антоненко по скоріше за все сфабрикованій справі просидів понад 500 днів в ув'язненні. В той час прокуратура не може добитися адекватного рішення по справі Медведчука.

Зрештою, кожної весни чекаємо посадок. Але напевно в кінці свого терміну президент Зеленський просто скаже: ну, це була не та весна"

Володимир Дубровський, економіст

Автор: Тарас Подолян
  Прості рішення складних проблем, як правило, не працюють, каже Володимир Дубровський
Прості рішення складних проблем, як правило, не працюють, каже Володимир Дубровський

"Одним єдиним законом явище олігархів подолати неможливо. Думати, що позбавитися їх можна просто заборонивши певним бізнесменам брати участь у медіа - наївно.

Олігарх - це бізнес, пов'язаний із владою. Який більшу частину своїх доходів добуває завдяки зв'язкам у владі. Так відрізняється від просто великого бізнесу.

Колись Тимошенко казала, що буде хірургічно відділяти бізнес від влади. Проголошував деолігархізацію Порошенко. Вона звелася до того, що одного олігарха трошки розкуркулили, а з рештою домовилися.

Прості рішення складних проблем, як правило, не працюють. Треба не намагатися переламати об коліно, а скласти план ліберальних реформ. Насамперед це верховенство права, зміна правил гри у політичній системі. Такий план буде болісним для олігархів, корупціонерів у владі. Пропонувати олігархам - коли не будуть пручатися і план реалізують, то отримають амністію. Будуть жити у своїх палацах і далі сплачувати податки, або розпродавати бізнес. А на тих, хто буде пручатися, ставити палки в колеса чекатиме антикорупційне та інше переслідування. Зрозуміло, що це, на жаль, в традиціях системи вибіркового покарання, яка працює зараз. Але її треба в такий спосіб використати в останній раз. По завершенні вона має піти у минуле.

Гарантом цього процесу має виступити незалежна і не корумпована судова система. США мали величезні проблеми з олігархами. Але змогли їх позбутися, тому що правоохоронна і судова система були незалежними. Незалежний ФБР розслідував, незалежним суд ухвалював справедливі рішення.

Гарантом процесу має виступити незалежна і не корумпована судова система

Прості рішення скоріше за все закінчаться або фіаско або бунтом олігархів. Проти якого президент Зеленський не вистоїть.

Канал "1+1" Коломойського чи "Прямий" Порошенка будуть належати якимось іншим особам. Але це не подолання олігархів.

Олігархи - це не 13 персон. Це цілий клас. Є олігархи районного масштабу, навіть сільського. Коли кум голови у селі відкриває єдину ятку і нікому іншому не дозволяють, то він такий самий олігарх, як Ахметов чи Коломойський, тільки на своєму рівні. Весь цей олігархічний клас буде пручатися. І єдиний спосіб - запропонувати компроміс.

У 1999 році такий компроміс пропонував Кучма. Тоді була страшна криза, падіння гривні в три рази, виробництва через систему взаємозаліків і бартеру. На якій багато хто з теперішніх олігархів піднявся. Кучма грюкнув олігархам кулаком по столу і сказав - все, більше цієї системи взаємозаліків не буде, але у вас будуть кращі перспективи. Після цього заборонили бартерні розрахунки, олігархи позбулися частини своїх джерел доходів. Коли економіка почала зростати, то капіталізація активів зросла в рази.

Зараз ситуація повторюється, але на іншому рівні. Якщо олігархи стануть нормальними бізнесменами і країна одужає від цієї олігархічної хвороби, то як бізнесмени вони виграють. А судова система має гарантувати правила - єдині для всіх"

Зараз ви читаєте новину «Зеленський залежний від олігархів. Виборцям хочуть пустити пил в очі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі