четвер, 04 березня 2021 08:12

Зеленський втратив "свою людину": генпрокурора відправили у відставку

Зеленський втратив "свою людину": генпрокурора відправили у відставку
Руслану Рябошапці оголосили недовіру й відправили у відставку. Фото: Офіс президента

Рік тому, 4 березня 2020-го, Верховна Рада звільнила генерального прокурора Руслана Рябошапку. За офіційною версією, його робота не привела до значних результатів. Пропрацював на посаді півроку. Ініціаторами звільнення були нардепи від "Слуги народу" Максим Бужанський та Олександр Дубінський.

За відставку Рябошапки проголосували 263 нардепи, з яких 179 голосів дали "слуги народу". Інші - фракція "Опозиційної платформи - За життя", а також депутатські групи "Довіра" та "За майбутнє". "Голос", "Батьківщина" і "Європейська солідарність" не підтримали рішення.

"Ми прибрали з прокуратури прокурорів, які зливали, продавали і купували справи, що дратує "рішал" різного типу не тільки в центрі, а й в регіонах. Тому що і місцеві князьки втрачають власну недоторканність", - сказав у Верховній Раді перед голосуванням Рябошапка. Тоді ж заявив, що завдяки спільним зусиллям Офісу генпрокурора та СБУ вдалося затримати одного з фігурантів справи про вбивство Катерини Гандзюк. Своїм найбільшим досягненням назвав реформу відомства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мати добрі стосунки і з олігархами, і з прокуратурою неможливо. Зеленський зробив вибір"

"Я йду, але обіцяю повернутися", - сказав Рябошапка й покинув сесійну залу парламенту.

Генпрокуратуру очолив у серпні 2019-го. За місяць до того Володимир Зеленський під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом назвав Рябошапку "на 100% своєю людиною". Проте соратники президента звинувачують його у підігріванні колишньому главі держави Петрові Порошенкові. ДБР підготувало тому підозру, яку генпрокурор відмовився підписати. Пояснював, що на його думку, такі кримінальні провадження є безперспективними. Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що, можливо, цей епізод і став "останньою краплею" до відставки.

"Моя особиста думка дуже проста. Немає результатів - не повинен займати місце. Я, президент, ставлю собі те ж саме. Якщо ти не маєш результату - до побачення", - заявив Володимир Зеленський на брифінгу 5 березня 2020 року.

23 лютого 2021-го Руслан Рябошапка став лауреатом премії Державного департаменту США в сфері боротьби з корупцією.

З 6 до 17 березня 2020-го виконувачем обов'язків генпрокурора був Віктор Чумак. 17 березня він звільнився. Того ж дня Верховна Рада схвалила подання Зеленського про призначення Ірини Венедіктової генпрокурором.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський втратив "свою людину": генпрокурора відправили у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua