четвер, 03 червня 2021 20:32

Зеленський ветує закон з декларування

Зеленський ветує закон з декларування
Зеленський ветуватиме ініційований ним закон. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський обіцяє ветувати ініційований ним закон №4651 про декларування.

Причиною ветування стала відсутність "пропорційного та справедливого покарання за порушення, пов'язані із декларуванням". Про це повідомляє Офіс президента.

"Я не допущу знищення чи послаблення електронного декларування чиновників. Підписання закону в проголосованому у Верховній Раді вигляді неможливе.

Це не те, чого очікують українці, й не те, що їм обіцяв я, внісши цей законопроект на розгляд парламенту. Ми маємо встановити пропорційне та справедливе покарання за правопорушення, пов'язані з декларуванням", - заявив президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада повернула обмеження волі за брехню у деклараціях, але залишила лазівку

Під час голосування в Раді до законопроєкту потрапили правки, які дозволяють не декларувати майно членів родини та ускладнюють процедуру притягнення до відповідальності за недостовірне декларування.

Окрім того, за умисне неподання декларації чиновником поправками пропонується запровадити покарання у вигляді обмеження волі.

В ОП вважають, що таке покарання не буде мати належного стримувального ефекту.

Зеленський зазначив, що система електронного декларування була вимогою ЄС для запровадження безвіз з Україною, а тому такий закон ставить під загрозу одне з головних досягнень на шляху до інтеграції з ЄС – безвізовий режим.

КСУ 27 жовтня 2020 року визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

У грудні 2020-го відповідальність за брехню в деклараціях відновили, але ув'язнення не було серед можливого покарання: лише штраф, громадські роботи та обмеження волі. У січні 2021-го Зеленський подав новий законопроєкт, який передбачає ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський ветує закон з декларування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі