середа, 03 березня 2021 21:24

Зеленський ветував закон про захист викривачів

Зеленський ветував закон про захист викривачів
Президент повернув закон про захист викривачів у Верховну Раду. Фото: glavcom.ua

Президент Володимир Зеленський наклав вето на закон Про внесення змін до ЗУ Про запобігання корупції щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів.

Глава держави повернув закон у Верховну Раду зі своїми пропозиціями. Про це повідомляє прес-служба ОП.

Причиною ветування стали вимоги закону про внесення персональних даних викривачів у базу Єдиного порталу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада схвалила законопроєкт про суди. Активісти кажуть про "треш"

"Законом вводиться функціонування Єдиного порталу повідомлень викривачів як бази даних, у яку буде вноситися після повідомлення викривачами інформація про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень і інформація про осіб, які мають статус викривачів", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що цілі обробки даних про викривача законом не визначаються. Не визначено також порядок захисту таких даних, випадки, підстави і коло осіб, яким надаватиметься доступ до них.

"Цей підхід не відповідає Конституції, згідно з якою не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди", - зазначили в ОП.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв "успішну судову реформу".

"Щоб в Україні нарешті працювали лише чесні, незалежні, справедливі суди. Суди, де визначальною буде буква закону, а не цифра в конверті. Це рішення ми втілимо в життя", - заявляв він минулого понеділка.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський ветував закон про захист викривачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі