четвер, 10 жовтня 2019 14:15

Зеленський прокоментував розслідування щодо компанії, де працював син Байдена

Зеленський прокоментував розслідування щодо компанії, де працював син Байдена
"При всій повазі до США, ми не обслуговуючий персонал, ми незалежна держава", — Зеленський. ФОТО: ОФіс президента

Президент України Володимир Зеленський заявив, що йому байдуже на справу щодо української приватної газовидобувної компанії "Бурісма", до наглядової ради якої входив син екс-віце-президента США Хантер Байден.

Про це Зеленський заявив на прес-конференції.

"Я не збираюсь розслідувати справу "Бурісма". Мені все одно, що буде з цією справою. Я не збираюсь цим шантажувати Трампа. Я розумію, що зараз можу своїми словами вплинути на вибір ваших людей. Це може бути інформаційний тиск. Я незадоволений, що так вийшло. Це підриває дипломатичні відносини. У мене не було взаємин із президентом Трампом до цього випадку, і після нього не було".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГПУ перегляне справи щодо компанії, у якій працював син Байдена

"Я сподіваюсь, що наші стосунки зміцнюватимуться, попри цей випадок. За всієї поваги до США, ми не обслуговуючий персонал, ми незалежна держава. Ми просто хочемо зміцнювати взаємини. Ми не маємо права впливати на будь-які вибори у будь-якій країні. Ми не можемо підтримувати когось із політиків чи партій під час виборів в іншій країні".

Хантер Байден 2013-го увійшов до ради директорів компанії "Бурісма", яка належить екс-міністру екології Миколі Злочевському. Тобто його ж міністерство видавало дозволи на розробку родовищ його ж компанії.

Генеральна прокуратура у 2014-2015-х відкрила 2 провадження щодо діяльності Міністерства екології та природних ресурсів. Ідеться про видачу спеціальних дозволів на користування надрами та закупівлю коштом держбюджету послуг із дистанційного зондування землі.

Генпрокурор 2015-2016-х Віктор Шокін зупинив розслідування щодо газовидобувної компанії "Бурісма". Як повідомив він особистому адвокату Дольда Трампа, Рудольфу Джуліані, зробив це через тиск із боку Штатів. Зокрема, він нібито намагався продовжити розслідування, але посол США в Україні 2013-2016-х Джеффрі Паєтт (який працював під час президентства Барака Обами та віце-президентства Джо Байдена) сказав, що розслідування треба провести в "білих рукавичках". Що, за словами Шокіна, означало "нічого не треба робити".

25 липня президент США Дональд Трамп говорив телефоном із президентом України Володимиром Зеленським. Після розмови американський розвідник поскаржився, що Трамп схиляв президента України Володимира Зеленського розпочати розслідування проти політичного опонента — колишнього віце-президента Джо Байдена.

26 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови від 25 липня між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.

Оприлюднення стенограми призвело до того, що Палата представників США розпочала розслідування. Тим самим запустила формальну процедуру імпічменту Трампа.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський прокоментував розслідування щодо компанії, де працював син Байдена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі