пʼятниця, 30 жовтня 2020 01:51

Зеленський подасть до Ради законопроєкт, щоб змінити склад КС

Зеленський подасть до Ради законопроєкт, щоб змінити склад КС
Склад Конституцийного суду хочуть змінити. Фото: КСУ

Впродовж доби президент Володимир Зеленський внесе до Верховної Ради невідкладний законопроєкт із робочою назвою "Про відновлення довіри до конституційного судочинства" з метою зміни складу Конституційного суду.

Проєкт закону очікується зранку 30 жовтня, повідомляє ZN.ua з посиланням на джерела.

Юридичні консультації з приводу закону тривають на Банковій з вчорашнього дня. Президент навіть вислухав думку з цього приводу голови КСУ Олександра Тупицького. Він був в Офісі ще до засідання РНБО.

"Зеленський не бачить іншого варіанту вийти із кризи довіри до судової гілки влади та вирішити геополітичні проблеми, які виникли після рішення КСУ, як зміна його складу", сказав співрозмовник ZN.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування

Водночас президент впевнений, що на його стороні верховенство права, хоча і розуміє, що може вийти за межі закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відреагував на скандальне рішення КСУ

Нагадаємо, що змінити склад Конституційного суду можна лише за згодою самих суддів. Для цього потрібно щонайменше дві третини від конституційного складу суду.

Водночас Конституція чітко визначає підстави для звільнення судді КСУ. Зокрема, це може бути неспроможність виконувати свої обов'язки за станом здоров'я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку чи нехтування своїми обов'язками та подання заяви про відставку.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський подасть до Ради законопроєкт, щоб змінити склад КС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі