середа, 13 січня 2021 11:29

Зеленський підписав закон про кримінал за кнопкодавство

Зеленський підписав закон про кримінал за кнопкодавство
Президент підписав закон майже через місяць після його ухвалення парламентом. Фото: president.gov.ua

Рік тому, 13 січня, президент Володимир Зеленський підписав закон щодо штрафів для народних депутатів за неперсональне голосування. Це зробив майже через місяць після того, як Верховна Рада ухвалила у другому читанні цей законопроєкт.

Закон передбачає кримінальну відповідальність за умисне голосування парламентарем на пленарному засіданні ВР замість іншого народного депутата.

За кнопкодавство передбачений штраф - від 3 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або 51-85 тис. грн.

Заява голови Верховної Ради Дмитра Разумкова про те, що за рік роботи парламенту було всього 3 випадки кнопкодавства, є неправдою, повідомляв рух "Чесно".

Рух фіксував 50 випадків кнопкодавства від 18 нардепів протягом 1-го року роботи нового скликання ВР.

Найбільше кнопкодавив нардеп із ОПЗЖ Володимир Кальцев - 9 випадків.

Мажоритарник Муса Магомедов - 8 разів.

Також по одному разу кнопкодавили "слуги народу" Сергій Литвиненко і Олена Копанчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуги" пішли далі у кнопкодавстві. Замість них голосують невідомі особи

Закон про криміналізацію неособистого голосування набув чинності 16 січня, проте його ефективність сумнівна, оскільки розслідування та судова справа щодо порушення можуть тривати роками, кажуть у "Чесно".

21 лютого рух зафіксував кнопкодавство Владислава Поляка з групи "Довіра". Справа депутата досі перебуває на етапі досудового розслідування. Поляку ще не оголосили підозру.

У разі визнання депутата винним у кнопкодавстві та набрання сили обвинувальним вироком, він буде достроково позбавлений мандата, повідомляє "Чесно".

Стаття 84 Конституції зобов'язує народних депутатів голосувати особисто.

17 грудня Верховна Рада призначила Сергія Шкарлета міністром освіти і науки. Тоді на табло показали 226 голосів "за" - мінімальну кількість, необхідну для ухвалення рішення. Голосували картки депутатів Григорія Суркіса й Віктора Медведчука з ОПЗЖ, яких не було в залі, заявляли в "Голосі".

Зараз ви читаєте новину «Зеленський підписав закон про кримінал за кнопкодавство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі