Ексклюзиви
вівторок, 02 березня 2021 18:25

Зеленський піднімає рейтинг, але Рада не зможе звільнити Ситника - експерти

Зеленський піднімає рейтинг, але Рада не зможе звільнити Ситника - експерти
Чи може Рада звільнити Ситника. Фото: Голос України

Володимир Зеленський і оточення вважають, що у країні немає посадок чи повноцінної боротьби з корупцією, бо патронують не всі силові структури. Про це Gazeta.ua говорить політолог Віктор Таран. Коментує збір підписів у Верховній Раді за відставку з посади голови Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

"Думають, як тільки замість Ситника прийде інший і почнуться посадки, то рейтинг Зеленського виросте. Тому президент і його сила у парламенті збирається здійснити незаконний акт звільнення. Ситник дійсно має ворогів у Верховній Раді. Це група "Довіра", "За майбутнє", ОПЗЖ, частина "Слуги народу". З іншого боку за нього – інші депутати зі "Слуги народу", "Європейська солідарність", "Голос". Усе залежатиме від голосів "Батьківщини".

Якщо звільнення відбудеться, різко погіршаться стосунки із західними партнерами та фінансовими інституціями, додає.

"Отже, до кінця року не отримаємо жодної допомоги ні від Міжнародного валютного фонду, ні від Світового банку і у вересні опинимося в боргах. Люди захочуть бюджетних виплат, а влада демонструватиме шоу боротьби з корупцією. Але шоу без хліба не працює".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новим директором НАБУ замість Ситника може стати Рябошапка - ЗМІ

Версії про звільнення Артема Ситника виглядають конспірологічними, сказав Gazeta.ua політолог Петро Олещук.

"Збір підписів за звільнення проводиться. Але це не 1-ша ініціатива депутатів щодо відставки Ситника. Залишається чинним рішення Конституційного суду, згідно з яким, указ про призначення Ситника 2015 року визнано неконституційним. Підстав для звільнення поки що нема у законі про НАБУ. Потрібне або його бажання, або щоб вчинив правопорушення несумісні з посадою, - пояснив. - У четвер лише вирішуватимуть питання про надання НАБУ статусу органу виконавчої влади. Це означатиме, що його призначатиме на підставі комісії уряд. Внесення такого законопроєкту – лише 1-ша стадія. Поки що його не опрацьовував ні комітет, ні депутати. До самого звільнення ще можуть минути тижні у разі його ухвалення".

Якщо главу НАБУ звільнять, Захід це розцінить, як спроби тиску на структуру.

"За часів Порошенка був прецедент і різко негативна реакція з боку представників європейських країн. Тоді зміни законодавства щодо НАБУ відкликали".

У Верховній Раді збирають підписи для проведення позачергової сесії, щоб звільнити директора НАБУ Артема Ситника. Про це у вівторок повідомив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін. Процес координує народний депутат Артем Дмитрук зі "Слуги народу": саме він отримав у спікера підписні листи.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський піднімає рейтинг, але Рада не зможе звільнити Ситника - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути