середа, 14 грудня 2022 14:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський звернувся до нації у День ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС

Зеленський звернувся до нації у День ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС
14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

36 років тому ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції захистили не лише Україну, але й увесь світ.

Сьогодні наші захисники і захисниці знову в обороні українського майбутнього, заявив президент Володимир Зеленський. 14 грудня він опублікував у Telegram тематичне фото до Дня ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС й звернувся до нації.

"Цього року Росія створила нові загрози, які могли б перевершити навіть ту найстрашнішу аварію. Ніколи не забудемо подвиг ліквідаторів і нікому не дозволимо знехтувати ціною, яку Україна і світ заплатили за ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС. Вічна шана героям Чорнобиля за їхній подвиг! Дякую всім, хто наближає нашу перемогу", – додав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський показав страшні кадри воєнної України

У ніч на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталися вибухи, що повністю зруйнували реактор. Почалася пожежа. У результаті аварії утворилася радіоактивна хмара, що накрила Україну, Білорусь, Росію, а також значну частину європейських країн. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження. Зараз над зруйнованим енергоблоком АЕС встановлений саркофаг.

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

На захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) в Енергодарі встановлять мобільні котельні. У такий спосіб Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) хоче убезпечити критичну систему ЗАЕС від холоду.

Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з 4 березня 2022 року. З початку війни станцію постійно обстрілюють, через що вона регулярно знеструмлюється.

20 листопада російські військові весь ранок обстрілювали Запорізьку атомну електростанцію. В об'єкти інфраструктури станції було понад 12 влучань.

5 жовтня президент Росії Володимир Путін своїм указом доручив передати ЗАЕС "під управління Росії". В МЗС України зазначили, що такий указ російського диктатора є нікчемним.

17 жовтня окупанти викрали кількох співробітників Запорізької атомної електростанції. Терористи викрали також заступника генерального директора Запорізької атомної електростанції Валерія Мартинюка. Окупанти можуть катувати посадовця.

Напередодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що міжнародні партнери України поки що не мають конкретної інформації щодо намірів Росії вивести війська з території ЗАЕС, тривають перемовини.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський звернувся до нації у День ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі